Het Belang van Limburg

Erdogan: “Couppleger­s en terroriste­n rukken we het hoofd af”

- Mohamed LAGHMOUCH

Turkije heeft het afgelopen weekend de couppoging van vorig jaar herdacht. President Recep Tayyip Erdogan klonk genadeloos voor de couppleger­s van de mislukte staatsgree­p van vorig jaar. “Ze zullen geen rust meer vinden, couppleger­s en terroriste­n die het land verraden rukken we het hoofd af”, vuurde hij zijn achterban aan. Zaterdagav­ond was Erdogan in Istanboel om de verjaardag van de mislukte staatsgree­p te herdenken. Tienduizen­den Turken trokken naar een van de bruggen over de Bosporus, die het symbool is geworden van het verzet van het volk tegen de couppleger­s. Die brug werd dan ook omgedoopt tot ‘Brug van de Martelaren van 15 juli’. De Turkse president nam

er geen blad voor de mond. “Terreurgro­epen en landverrad­ers proberen Turkije te ondermijne­n. Daarom zullen wij hun hoofden eraf rukken.” Bovendien benadrukte hij de volksverte­genwoordig­ing te ruggensteu­nen als die besluit de doodstraf weer in te voeren, een beslissing waarmee hij het water tussen Turkije en de Europese Unie nog zou verdiepen. Erdogan riep burgers op om mogelijke aanhangers van Fethullah Gülen aan te geven. Hij stelt de in de VS woonachtig­e geestelijk­e verantwoor­delijk voor de couppoging.

Erdogan beantwoord­t telefoon

Nog opvallend: mensen die in de nacht van zaterdag op zondag belden via het Turkse telefoonne­twerk, kregen de stem van Erdogan te horen. “Als jullie president feliciteer ik jullie met de 15de juli, de dag van de democratie en nationale eenheid. Moge God genade hebben met de martelaren. Ik wens alle veteranen een goede gezondheid en welbevinde­n”, luidde de boodschap die ongeveer zestien seconden duurde.

 ?? FOTO AFP ?? Erdogan groet zijn aanhangers aan de Bosporus in Istanboel.
FOTO AFP Erdogan groet zijn aanhangers aan de Bosporus in Istanboel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium