Het Belang van Limburg

“Grote held gemist omdat ik thuis een dutje deed”

- Geert VAN BAELEN

Voor hij ’s avonds met ZZ Top voor een hoogtepunt zorgde op Blues Peer, ging frontman Billy Gibbons zaterdagna­middag nog even shoppen in Lommel. In de Kerkstraat viel zijn aandacht op de winkel Kobra van kunstenaar en fotograaf Koen Brans. Gibbons kocht er prompt een sieraad met een echte apenschede­l. “Helaas deed ik net thuis een dutje toen mijn grote held mijn winkel binnenwand­elde”, zegt Koen Brans. “Mijn vrouw, die hem niet meteen herkende, heeft hem verder geholpen.” “Ik stond alleen in de winkel. Mijn man Koen was weg voor een dutje. En ik was juist klanten aan het helpen toen een gezelschap voorzichti­g de winkel binnenkwam”, zegt Marianne Luyckx. “Eerst kwam een jong meisje poolshoogt­e nemen. Ze droeg duidelijk een festivalba­dge van Blues Peer. Vervolgens kwamen twee mannen binnen. En één van hen droeg een heel bijzondere muts die ik wel ergens van kende. ‘Dat moet een speciale zijn’, dacht ik nog bij mezelf. Ik had hem tot op dat moment alleen nog maar op zijn rug kunnen zien. De andere man droeg een jasje met het embleem van Blues Peer. Mijn frank had toen kunnen vallen, maar dat deed hij niet omdat ik zo bezig was”, lacht ze.

Mysterieuz­e koper

“Toen de klanten de winkel hadden verlaten, kwam de begeleider van het festival naar me toe. ‘Hij is geïnteress­eerd in het sieraad met het versierde apenschede­ltje’, fluisterde die. Je moet weten, Koen is kunstenaar en werkt graag met schedels die hij helemaal versiert. De mysterieuz­e koper had zijn oog laten vallen op een werk met een apenschede­l uit Borneo. Ik begon het stuk in te pakken en zag plots wie de man met de typische muts was. Ik kon het nauwelijks geloven. Pas toen de festivalbe­geleider me vertelde dat hij Billy Gibbons is van ZZtop, was ik echt zeker. Ik zei Billy onmiddelli­jk dat mijn man een enorm fan is, en dat we tickets hadden voor vanavond. Hij was zo vriendelij­k, en beloofde het kunstwerk te dragen tijdens het optreden ’s avonds in Peer. Hij vond het zelfs geen probleem om samen met mij op de foto te gaan.” Helaas heeft Gibbons het sieraad uiteindeli­jk niet gedragen tijdens het optreden in Peer zaterdagav­ond.

Covers van ZZ Top

Een hoofdperso­nage dat toch ontbreekt in dit verhaal is kunstenaar Koen Brans zelf. “Op het moment dat mijn held iets van mij koopt in mijn winkel, was ik thuis even een dutje aan het doen. Op Facebook zag ik plots een foto verschijne­n van Gibbons met mijn vrouw”, kon Brans zich achteraf wel voor het hoofd slaan. “Ik wou ’s avonds uitgerust naar ZZ Top gaan. Natuurlijk was ik beter

Koen BRANS Kunstenaar/fotograaf

in mijn winkel gebleven. Ik kan het nog altijd niet geloven.” Maar hoe kwam Billy Gibbons nu in een zaak in Lommel terecht? “Geen idee. Heeft een medewerker van Blues Peer hem getipt, of werd hij misschien aangetrokk­en door de telecaster-gitaar in mijn etalage? Ik speel zelf in een bluesbandj­e en we werken aan een coverproje­ct rond ZZ Top. Ach, ik ben wel fier op de foto van Billy samen met mijn vrouw.”

Dat wereldster­ren daarom niet per se een dure smaak hebben, bleek gisteren wel. Ook de Lommelse H&M werd met een ZZ Top-bezoek vereerd. En in de kringwinke­l twijfelden Gibbons en zijn echtgenote over een tweedehand­s bankstel. Dat kon eventueel wel mee in de tourtruck.

Ik wou ’s avonds uitgerust naar ZZ Top gaan. Natuurlijk was ik beter in mijn winkel gebleven. Ik kan het nog altijd niet geloven

 ?? FOTO HBVL ?? Marianne Luyckx, de echtgenote van Koen Brans, hielp uiteindeli­jk Billy Gibbons in de winkel. Nadien ging hij ook nog even met haar op de foto.
FOTO HBVL Marianne Luyckx, de echtgenote van Koen Brans, hielp uiteindeli­jk Billy Gibbons in de winkel. Nadien ging hij ook nog even met haar op de foto.
 ?? FOTO GVB ?? Koen en zijn vrouw: “Ach ik ben ook wel fier op de foto van Billy en Marianne.”
FOTO GVB Koen en zijn vrouw: “Ach ik ben ook wel fier op de foto van Billy en Marianne.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium