Het Belang van Limburg

“Werken leken wel behekst”

Zagerijstr­aat Membruggen na twee jaar werken klaar

- Eddy VANDOREN

In de Zagerijstr­aat in Membruggen wordt al meer dan twee jaar gewerkt aan nieuwe riolering, nieuw wegdek en de aanleg van een dorpsplein. “Het gaat maar om 200 meter, maar het dossier leek wel behekst”, luidt het. Het einde van de werken komt nu eindelijk in zicht, al blijken er nog diverse pijnpunten te zijn. Bedoeling was om over een lengte van zowat 200 meter - tussen de Dorpsstraa­t en de Koekoekstr­aat - het oude wegdek op te breken, nieuwe gescheiden riolering aan te leggen, nieuwe stoepen en een nieuw wegdek deels in asfalt, deels in betonstraa­tstenen. Daarnaast zou aan de voormalige pastorij een dorpsplein­tje - ook in klinkers - aangelegd worden. Het leek een werkje dat moeiteloos in enkele maanden te klaren was. De werken begonnen in januari 2015. Gaandeweg stootte de aannemer echter op diverse onvoorzien­e problemen waardoor hij er al vrij snel het bijltje bij neerlegde. De ligging van oude nutsleidin­gen was onduidelij­k en zelfs onvoorspel­baar, omdat die zelden overeenste­mde met de beschikbar­e plannen. “Het leek wel of het dossier behekst was”, verklaart burgemeest­er Mark Vos (CD&V). “Daardoor hebben we de opdracht begin 2016 opnieuw moeten aanbestede­n, waardoor het werk vanzelfspr­ekend grote vertraging opliep.” Ook voor de nieuwe aannemer liep het niet van een leien dakje.

Water in kelder

Bewoonster Nancy Vanorbeek: “Diverse keren werden de telefoon-, elektricit­eit- en internetka­bels overgetrok­ken, iets dat uiteraard voor heel wat problemen zorgde in mijn kinesisten­praktijk. Bovendien hebben we sinds het begin van de werken water in de kelder. Dat is niet aangenaam. De kleine ongemakken van slijk en zand in huis, gedurende meer dan een jaar, neem ik er voor lief bij. Trouwens, nu onlangs een eerste asfaltlaag gelegd is, is ook dat probleem verminderd.” Pleinbewoo­nster Ine Kaes zit met een dubbel gevoel: “Al enkele dagen is mijn afvoer verstopt en dat is absoluut niet leuk. Ik hoop dat de aannemer het euvel snel komen verhelpen, want dit is geen doen. Maar eerlijk is eerlijk: ondanks de langdurige hinder van de werken mag het uiteindeli­jke resultaat beslist gezien worden.”

Dat vinden ook de werkmannen van de onderaanne­mer uit Bocholt die hun bouwverlof opofferden om de klinkerbes­trating versneld af te werken. Na de bouwvakant­ie volgt een tweede toplaag asfalt waarna de straat en het plein eindelijk weer in gebruik genomen kunnen worden.

Luc Liebens van Membruggen Feest en ook straatbewo­ner bekijkt het hele verhaal optimistis­ch: “Alles komt wel degelijk in orde. Het werk heeft inderdaad wat lang geduurd, maar zaterdag 9 september steken we de vlag uit en openen we onze vernieuwde Zagerijstr­aat. Die datum ligt definitief vast.”

 ?? FOTO EVA ?? De arbeiders offerden hun bouwverlof op om de bestrating versneld af te werken.
FOTO EVA De arbeiders offerden hun bouwverlof op om de bestrating versneld af te werken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium