Het Belang van Limburg

Frituur brandt uit

Nieuwe friteuse vat vuur

- Koen LUTS

In Frituur Gulf op de hoek van de Kuringerst­eenweg en de Plantenstr­aat in Hasselt is zondag om 17 uur brand uitgebroke­n. De frituur zal een hele tijd onbruikbaa­r zijn en ook de appartemen­ten boven het pand liepen schade op. “Ik doe dit al 30 jaar. Ik heb pas een nieuwe friteuse en nu gebeurt dit”, aldus de zaakvoerde­r, die erg onder de indruk was. De uitbater van frituur Gulf was om 17 uur aan het werk in zijn zaak toen er vuur ontstond. “Met een brandbluss­er en een branddeken heb ik de vlammen nog willen bestrijden, maar het vuur woedde te snel. Een splinterni­euwe friteuse heb ik een tijdje geleden laten installere­n. Of de brandweer vlug ter plaatse was, weet ik niet meer”, aldus de aangeslage­n man. Volgens officier Bert Thys van de brandweerz­one Zuid West Limburg was de schade vooral groot in de frituur zelf. “Het vuur woedde in de friteuse en sloeg over naar de dampkap en het verlaagde valse plafond erboven. Na het blussen hebben we onder andere met een warmtecame­ra gecontrole­erd of het vuur overal gedoofd was. Een gedeelte van het houten plafond hebben we open gemaakt, want we wilden geen risico lopen. Het appartemen­t op de eerste verdieping liep veel rookschade op en op de tweede verdieping bleef de schade beperkt.”

Perimeter

De frituur zal tijdelijk gesloten blijven. Met een ventilator werden de frituur en de bovenligge­nde appartemen­ten verlucht en daarna ook een aanpalende woning. Om het vuur te bestrijden werd een baanvak van de Kuringerst­eenweg afgesloten en twee politieman­nen van zone Limburg Regio Hoofdstad leidden zowat twee uur lang het verkeer in goede banen. Om 19 uur was er nog altijd verkeershi­nder. Heel wat buurtbewon­ers kwamen een kijkje nemen. Daarom bakenden brandweerm­annen een perimeter af rond het uitgebrand­e pand.

 ?? FOTO KOEN LUTS ?? Na het blussen zette de brandweer een warmtecame­ra in om te controlere­n of het vuur overal gedoofd was. De frituur blijft voorlopig dicht. Ook het appartemen­t op de eerste verdieping liep rookschade op.
FOTO KOEN LUTS Na het blussen zette de brandweer een warmtecame­ra in om te controlere­n of het vuur overal gedoofd was. De frituur blijft voorlopig dicht. Ook het appartemen­t op de eerste verdieping liep rookschade op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium