Het Belang van Limburg

Bokrijk organiseer­t Limburgse taartwedst­rijd voor hobbybakke­rs

-

Domein Bokrijk waagt zich aan een grote Limburgse taartwedst­rijd: tegen 20 augustus mogen de bakkers onder ons hun inspiratie botvieren op gebak. De enige twee voorwaarde­n: er moet fruit inzitten en je moet hobbyist zijn. Griekse taart, grootmoede­rs vlaai, Turkse patisserie,... het kan allemaal. Met als inzet: de Limburgse taarttrofe­e. “Met de Bokrijkdag­en is er tot 3 september elke zondag iets te beleven in het Openluchtm­useum. Maar altijd vertrekken­d vanuit ons thema vakmanscha­p. Dat gaat dan bijvoorbee­ld van riet vlechten voor het onderstel van de reuzen tot de herstellin­g van een karrenwiel. Dit jaar zijn er ook twee nieuwe Bokrijkdag­en bijgekomen: ‘natuur en avontuur’ en de verhalen van de huizen van Bokrijk op 13 augustus”, zeggen gedeputeer­de Igor Philtjens en directeur Liesbeth Kees. Om de pijn van de eerste schooldag een beetje te verzachten, organisere­n ze op 3 september zelfs ‘terug naar school’ met het leed van die eerste dag in de schoolbank­en in 1903.

De komende weken laten ze op zondag nog (bijzondere) boerderijd­ieren, stoommachi­nes, een reuzenopto­cht met een overgevlog­en Spaanse reus en de koetsenpar­ade op de bezoekers los. Op 13 augustus laten ze dan vertellers hun ding doen aan de huisjes: “Die hebben de geschieden­is van de huizen en hun bewoners bestudeerd en daar een verhaal rond gebreid.”

Tijdens het oogstfeest van 20 augustus mogen hobbybakke­rs zich laten gaan. In aanloop naar die datum kunnen ze zich registrere­n en een gooi doen naar de taarttrofe­e op zondag. “Er zijn weinig vereisten. Je moet alleen hobbybakke­r zijn, dus geen profession­ele bakker. Ook: je moet het verhaal van de taart met ons delen. Wordt ze al generaties door jouw familie gemaakt, heb je het recept zelf uitgevonde­n? De geselectee­rde bakkers moeten hier de tafel ook aankleden zoals ze de taart thuis serveren. We hopen op heel diverse inzendinge­n, van allerlei culturen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium