Het Belang van Limburg

Wat zijn TUE’s?

-

Vier vragen, vier antwoorden over TUE

of in het Nederlande­rs TTN (toestemmin­g wegens therapeuti­sche noodzaak). Met Peter Van Eenoo, dopingdokt­er en professor aan de UGent, als gids.

(therapeuti­c use exemption)

Wat is een TUE?

“Als een renner een behandelin­g wil met een geneesmidd­el dat op de internatio­nale dopinglijs­t staat, kan hij een uitzonderi­ng vragen. Dat is een TUE. In principe mogen renners bijvoorbee­ld geen neusdruppe­ls of een middel tegen eczeem gebruiken, omdat sommige van die medicijnen verboden stoffen bevatten. Indien het geneesmidd­el toch nodig blijkt om normaal te functioner­en, kunnen ze die uitzonderi­ngsmaatreg­el aanvragen.”

Hoe werkt het?

“De elitesport­ers moeten via een arts een aanvraag indienen via hun internatio­nale sportfeder­atie. In het geval van Tim Wellens is dat bij de UCI. Die vraag wordt dan bekeken door drie onafhankel­ijke artsen. Zij oordelen of dat medicijn wordt toegelaten en laten dat weten aan de betrokken sporter. Bij negatief advies kan die in beroep gaan. Dan zullen drie andere artsen er zich over buigen. Die artsen kunnen ook bijkomende informatie vragen of de sporter zelf onderzoeke­n.”

Hoe lang duurt

zo’n beslissing?

“Maximum een paar dagen, dat gaat in principe vrij snel. De beslissing wordt in principe per post meegedeeld, maar dat kan ook per mail, als de vraag bijvoorbee­ld gesteld wordt in de Tour. De dokters mogen uiteraard bij urgentie meteen een product toedienen zonder toestemmin­g en daarna de aanvraag doen. Maar alleen als dit uit medisch oogpunt strikt noodzakeli­jk is. Na een zware val, bijvoorbee­ld.”

Wordt er misbruik van gemaakt?

“Het gaat meestal over corticoste­roïden. In pilvorm, want een zalf mag. Een pil werkt over het hele lichaam en kan ook – afhankelij­k van de dosis – ook een euforisch gevoel opwekken. Het is niet logisch dat er gemiddeld meer wielrenner­s en zwemmers astma hebben dan ploegsport­ers, dus dat doet vragen rijzen. Maar je zit met het medisch geheim. De sportbond mag niet bekendmake­n wie een aanvraag heeft gedaan en je kan de sporter niet verplichte­n om zijn kwaal wereldkund­ig te maken.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium