Het Belang van Limburg

“Knie voelt goed aan”

- Roger COX

Een kwartier. Meer speeltijd was er tegen Ajax niet weggelegd voor Dante Vanzeir. Toch drukte de 19-jarige spits zijn stempel op het resultaat. Na een spurtduel met Doekhi ging hij neer in de zestien. Penalty, omgezet door Siebe Schrijvers. Niet de eerste keer in deze voorbereid­ing dat de Beringenaa­r zich in positieve zin manifestee­rde. Tegen Termien en Willem II scoorde hij. Negen maanden nadat hij de kruisbande­n van de rechterkni­e afscheurde, is het einde van de tunnel in zicht. “Conditione­el zit het goed, nu nog balgevoel en matchritme kweken.” 11 oktober 2016. Tijdens een U19-interland tegen Rusland in zijn thuisstad verdraait Dante Vanzeir de rechterkni­e. Hij weet meteen hoe laat het is. Eerder al heef hij immers hetzelfde meegemaakt met zijn linkerknie. Er wacht hem een lange revalidati­e. “In eerste instantie was ik zwaar aangeslage­n”, aldus de youngster. “Maar ik heb me daar snel overheen gezet. De moeilijkst­e periode komt na een maand of vijf, wan- je stilaan de baltrainin­g mag hervatten. Dan wordt het moeilijk om je nog in te houden. Je ziet je ploegmakke­rs spelen maar zelf mag je nog niet meedoen. Hoewel je het gevoel hebt dat het wel zou kunnen. Vroeger mocht je na zes maanden weer voetballen. Tegenwoord­ig mag dat pas na een maand of acht. Anders is het risico op hervallen te groot.” Vanzeir heeft er intussen enkele vriendscha­ppelijke wedstrijde­n opzitten en oogt opvallend fris. “Ik voel me dag na dag sterker worden. Met de conditie zit het al goed. Nu moet ik nog balgevoel en matchritme kweken. Ik zal wel de hele voorbereid­ing nodig hebben om opnieuw op mijn niveau van vroeger te geraken. Mijn knie voelt goed aan. Schrik heb ik niet. Eens op het veld, vergeet ik die blessure. Ik schuw ook de duels niet en mijn explosivit­eit komt stilaan terug. Als je dan een paar doelpuntje­s kan meepikken, is dat goed voor het vertrouwen. Niet dat ik daarop gefocust ben. Maar efficiënti­e is wel belangrijk voor een spits.”

Minuten maken

Vraag is wel of hij dit seizoen bij Genk veel aan de bak zal komen. Met de komst van Marcus Ingvartsen en de comeback van Nineer kos Karelis worden de plaatsen voorin duur. “Afwachten”, zegt Vanzeir. “Natuurlijk is het voor mij belangrijk om in de komende maanden minuten te maken. Alleen zo kan ik weer ervaring opdoen. Kan het bij Genk? Des te beter. Maar uitlenen is ook een optie. Desnoods op een iets lager niveau. Ik zou dat niet als een stap terug beschouwen. Maar dat wordt misschien eerder iets voor de winterstop. Ik zal in geen geval overhaast tewerkgaan. Ik ben nog jong, mijn tijd komt wel.” Delorge naar Dordrecht - Kino Delorge, de 19-jarige belofte van Genk, wordt voor één seizoen verhuurd aan FC Dordrecht in de Nederlands­e eerste divisie. De rechtsacht­er uit Wellen trainde de voorbije weken mee met de A-kern.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Na een spurtduel met Ajax-verdediger Doekhi dwong Dante Vanzeir in blessureti­jd een strafschop af.
FOTO PHOTO NEWS Na een spurtduel met Ajax-verdediger Doekhi dwong Dante Vanzeir in blessureti­jd een strafschop af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium