Het Belang van Limburg

Lukaku debuteert bij United, Pereira speelt een helft

- Bart LAGAE

Romelu Lukaku speelde zaterdag zijn eerste 45 minuten in het shirt van Manchester United. LA Galaxy werd verslagen met 2-5. Coach José Mourinho prees zijn inzet als targetman, maar Lukaku zit toch vooral te wachten op die eerste goal. Misschien valt die vannacht al in Salt Lake City. In de schaduw van de Rode Duivel mocht ook Lommelaar Andreas Pereira een helft meedoen. Een baltoets naar Anthony Martial, een snel kruisteken en een spurt naar voren. Zo trapte Romelu Lukaku zijn carrière als speler van Manchester United af. Vorige week had manager José Mourinho nog gezegd dat Lukaku pas in de tweede oefenwedst­rijd speelgeleg­enheid zou krijgen. Maar Lukaku past zich in ijltempo aan, waardoor er sportief geen reden is om hem niet nu al te gebruiken. Bovendien dient de tournee van Manchester United in de Verenigde Staten vooral commerciël­e belangen. Mourinho is verstandig genoeg om te weten dat je een aankoop van 85 miljoen euro niet zomaar in de garage laat.

Duels met Van Damme

Als de Amerikaans­e fans doelpunten willen, dan kregen ze die zaterdag bij de vleet. Twee keer Marcus Rashford en Marouane Fellaini voor rust, Henrikh Mkhitaryan en Anthony Martial erna. Als uitsmijter kwamen er ook nog eens twee thuisgoals van ex-Barça-speler Giovani Dos Santos, goed voor een onderhoude­nd 2-5eindresul­taat. Ontbrak op het scorebord: Romelu Lukaku. De spits kreeg al snel een kans, maar schoot hard op doelman Rowe, terwijl hij de bal ook in doel had kunnen plaatsen. Ook in een paar andere fasen schoot hij te onbesuisd op doel. Maar eerlijk is eerlijk: met name Anthony Martial had hem in het laatste kwart van de wedstrijd beter kunnen aanspelen. Omgekeerd zette Lukaku zich wel voluit voor zijn ploegmaats in. Want Mourinho mag dan vooral goals verwachten, de Portugees was er zaterdag niet blind voor dat Lukaku de bal geregeld goed bijhield met de rug naar doel, soms tussen drie of vier verdediger­s in. Een van die verde- digers was Jelle Van Damme. De kapitein van LA Galaxy viel net als Lukaku in na rust en beet zich meteen vast in de kuiten van zijn ex-Anderlecht-ploegmaat. Achteraf vielen ze elkaar in de armen en wisselden ze van truitje. “Ik zie Lukaku als een targetman die met zijn rug naar de tegenstand­ers kan spelen”, zei Mourinho. “Hij is het speerpunt van onze ploeg en kan heel snel uitbreken. Het goeie dat ik vandaag gezien heb, is dat hij een ploegspele­r is die zich geen zorgen maakte over zichzelf, maar over de vooruitgan­g van het team.”

Hoe snel United vooruitgan­g blijft maken, kunnen we komende nacht al controlere­n. Dan neemt Man U het in Utah op tegen Real Salt Lake.

Pereira

Naast Lukaku speelde ook Lommelaar Andreas Pereira (21) een helft mee bij United. De zoon van ex-prof Marcos, die enige tijd geleden voor de Braziliaan­se voetbalnat­ionaliteit koos, mocht na rust invallen. Terwijl hij vorig seizoen op uitleenbas­is bij het Spaanse Granada nog op de flank stond, gebruikte José Mourinho hem tegen LA Galaxy als controlere­nde middenveld­er. Pereira deed het niet slecht en voetbalde met veel overzicht, goed positiespe­l en af en toe een technisch hoogstandj­e. Hij zal dit seizoen met rugnummer 15 spelen dat vorig seizoen nog van Adnan Januzaj was. In het verleden had Pereira ook al nummer 44 van de een jaar oudere Januzaj overgenome­n.

 ?? FOTO PHN ?? Romelu Lukaku kwam bij zijn debuut voor United niet tot scoren.
FOTO PHN Romelu Lukaku kwam bij zijn debuut voor United niet tot scoren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium