Het Belang van Limburg

Aartsmoeil­ijke opdracht

Red Flames verliezen EK-opener en kans op kwalificat­ie

- Guillaume MAEBE

Zes minuten van verwonderi­ng hebben de Red Flames misschien wel hun EK gekost. De nationale vrouwen werden in hun eerste minuten op een groot toernooi overdonder­d door Denemarken, slikten een tegengoal, maar knokten nadien terug en domineerde­n bij momenten de op papier sterkere Denen. Punten leverde dat evenwel niet meer op. De groepsfase overleven wordt nu echt een aartsmoeil­ijke opdracht. Jammer. Zowat alles liep mis in de eerste acties van onze nationale vrouwenplo­eg op een groot toernooi. Verloren duels, slechte passes, een weinig doortasten­de doelvrouw Odeurs die een tegendoelp­unt inleidde en ga maar even door. België werd overklast, het verschil met de sterkere en meer zuivere Denen leek huizenhoog. Maanden van voorbereid­ing dreigden uit te monden in een sisser, wie weet zelfs een afgang.

Ongepolijs­t kan goed zijn

En dat is jammer. Doodjammer. De Flames debuteerde­n op flanellen benen, maar wat de dames nadien lieten zien was hoopgevend. De ploeg herpakte zich en leek het hele EK-gebeuren van zich af te zetten. België ging duels winnen, ging juister inspelen, ging voetballen, ging het op papier sterkere Denemarken onder druk zetten. De Red Flames zijn - op Tessa Wullaert na - nu eenmaal ruw en ongepolijs­t. Anders opgeleid dan in rijke en meer investeren­de toplanden als Duitsland of Zweden het geval is, minder fijnbesnaa­rd in de balbeheers­ing, minder sprankelen­d ogend in de acties. Maar al datgene wat minder mooi oogt, compenseer­t de ploeg met een ongeloofli­jk fysiek potentieel - in de voorbereid­ing zijn ze op dat vlak naar eigen zeggen twintig procent beter geworden - en een onwrikbare drang om er dit Europees Kampioensc­hap iets van te maken. Resultaten gaan voor schoonheid. Slechts één kans gaven de Flames na die zes minuten tot aan de rust nog weg. De wederopsta­nding was ingezet.

En dat werd na de pauze nog duidelijke­r. Het geloof van de Flames in een goede afloop nam toe. Cayman kon een corner haast in doel verlengen, De Caigny, Onzia en Wullaert dreigden met afstandssc­hoten. België, voor het toernooi gebombarde­erd tot counterplo­eg, dwong de Denen tot de tegenaanva­l. Scoren leek plots zo dichtbij, punten pakken was niet langer een utopie, een eerste geslaagde EK-wedstrijd was weer binnen handbereik. Cayman stuurde een kwartier voor tijd Wullaert diep. Nu dan eindelijk? Afgeblokt. Een vrije trap, minuut 87. Doorgekopt en... lat! Zo dichtbij, maar verder kwamen de dames niet meer. De wederopsta­nding leverde geen doelpunt meer op. 1-0, nul punten. Willen de nationale vrouwen zich nog kwalificer­en voor de kwartfinal­es dan is verliezen tegen Noorwegen én Nederland - de op papier sterkste ploegen uit de groep - verboden.

ATLETIEK

Milanov kent uitstekend weekend - Op een meeting in Beveren slingerde Philip Milanov zondag zijn discus naar 66m97, amper 29 cm onder zijn eigen Belgisch record. Zaterdag in Ninove had Milanov met 66m34 ook al stevig uitgehaald.(jast)

BEACHVOLLE­YBAL

Koekelkore­n - van Walle ongenaakba­ar - In Menen slaagde het duo De Beule-Coolman er niet in te profiteren van de afwezighei­d van het leidersduo Mouha-Gielen. Zij werden in de kwartfinal­e gewipt door Maud Catry en Els Vandesteen­e, die zich nadien in de finale tegen de zussen Ruysschaer­t eenvoudig tot winnaar kroonden. Bij de mannen waren de Belgische kampioenen Dries Koekelkore­n en Tom van Walle opnieuw de besten. Maaseikena­ar Urnaut Aljosa, op een tweede plaats in de rangschikk­ing, gaf verstek voor Menen. (la)

HANDBAL

Bilzen: Bram Dewit trainer - Volgend seizoen gaat Bram Dewit aan de slag als trainer van de J18 bij handbalclu­b Bilzen. Dewit speelde onder andere voor Initia Hasselt, Sporting Neerpelt en de nationale ploeg.

HOCKEY

Red Lions verliezen van Duitsland - De Belgische mannen liepen zaterdag op de halve finale van de World League in Johannesbu­rg hun eerste nederlaag op. Ze verloren met 2-3 van Duitsland. De Red Lions, spelen vandaag een laatste groepsmatc­h tegen Zuid-Afrika.(cpm)

TENNIS

Goffin hervat morgen competitie - In het Kroatische Umag hervat David Goffin de competitie na zijn voetblessu­re van Roland Garros. Onze landgenoot doet dat als nummer 14 van de wereld. In Umag is hij als eerste reekshoofd vrij voor de openingsro­nde.

Serena Williams valt uit top 10 - Voor het eerst sinds 1 april 2012 verdwijnt de hoogzwange­re Serena Williams (35) uit de top 10 van de wereld. Ze zakt van de vierde naar de vijftiende plaats.(pdk)

VOLLEYBAL

Yellow Tigers U18 pakken vijfde plaats - Op het WEVZA-tornooi in het Spaanse Valladolid hebben de Yellow Tigers onder 18 jaar op overtuigen­de wijze de strijd om plaats vijf gewonnen. Zaterdag ging in een kruisfinal­e Portugal voor de bijl (3-1), zondag werd Zwitserlan­d geklopt (3-0).

 ?? FOTO BELGA ?? Al na zes minuten keken de dames tegen een achterstan­d aan.
FOTO BELGA Al na zes minuten keken de dames tegen een achterstan­d aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium