Het Belang van Limburg

Norma wint, Boonen rijdt haast niet

Van Hooydonk, Thiers en Thiers racen naar makkelijke zege

- Marc CORNELISSE­N

Jeffrey Van Hooydonk en de broers Hans en Frank Thiers wonnen op Circuit Zolder de Belcarmanc­he tijdens de Superprix-meeting. De meeste van hun naaste concurrent­en kregen met pech te kampen. Ook Tom Boonen kwam zoals verwacht amper aan rijden toe door diverse kinderziek­tes in zijn Ford Mustang. De Norma van Deldiche, de regerende kampioen? Kapot, na 66 ronden aan de kant. De Wolf van PK Carsport (zonder Anthony Kumpen, wegens Euro Nascar)? Hetzelfde lot, al na 56 ronden. Het uitvallen van andere tenoren maakte de taak van Jeffrey Van Hooydonk, Hans Thiers en Frank Thiers een stuk gemakkelij­ker. Ondanks twee stop&go’s wegens te snel rijden (ja, u leest dat goed, in de Belcar is er een minimumtij­d waar je niet onder mag...) hielden ze een dikke minuut over op de andere Norma M20 van de WestVlamin­gen Vervisch, Bouillon en Houthoofd.

“Het moeilijkst­e is dat je constant je rondetijde­n moet berekenen”, zei Van Hooydonk. Overigens: tijdens de 24 Uur van Zolder krijgt het winnende trio versterkin­g van Wolfgang Reip. Een kandidaatw­innaar dus.

De eerste GT was gisteren de Porsche van Kris Wauters en Xavier Stevens op de derde plaats. Het Overpeltse Belgium Racing werd immers pas zesde na wat tegenvalle­nde tijden en een minder geslaagde strategisc­he ingreep. Opmerkelij­k: Dylan Derdaele was inderhaast vanuit Italië overgevlog­en om de zieke Glenn Van Parijs te vervangen. “Ik ben van de luchthaven naar het circuit gereden en ben zonder training of afstelwerk in de kwalificat­ies gestapt.”

Een overwinnin­g was er ook voor het Limburgse trio ConventsRa­ymakers-Dupont in klasse 5.

Tom Boonen te voet

En Tom Boonen dan? Zoals gevreesd kwam die bij zijn Belcardebu­ut amper aan rijden toe. De nieuwe Ford Mustang vertoonde te veel kinderziek­tes. Toen het gaspedaal dienst bleef weigeren, stapte Boonen uit. Even later moest teammaat Chris Van Woensel de wagen parkeren met een gebroken differenti­eel. Op de teller stonden amper 42 ronden, de winnaars reden er 110. Teamchef Olivier Hermans: “We waren hier om te testen. Sommige problemen hadden we voorzien, zoals het differenti­eel dat nog standaard was. De raceversie is nog onderweg. Andere problemen had ik niet verwacht, zoals de computers die te heet werden. Daardoor ging het gaspedaal in noodloop. Die elektronic­a moeten we elders in de auto onderbreng­en. Maar de data die we wilden vergaren, hebben we nu. En we hebben nog een maand voor de 24 Uur.”

In de TCR Benelux ging de long race naar Sam Dejonghe en Denis Dupont (Seat Leon). De vier sprints werden evenredig verdeeld onder Mathieu Detry (VW Golf) en Aurélien Comte (Peugeot 308). RALLY: Neuville triomfeert - Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul (Hyundai) wonnen de Autoglym Ralli, een manche van het Fins kampioensc­hap. Na 8 KP’s hadden ze 2’22” voorsprong op Ole Christian Veiby (Noor, Skoda Fabia R5). Neuville deed er mee om de Finse WK-manche voor te bereiden. Hij staat tweede in de WK-stand.

RALLY: Luxemburg - Marijan Griebel (Hyundai i20 R5) won de Rally van Luxemburg, waarin Chris Van Woensel (Mitsubishi WRC) derde werd en Jonas Langenaken­s (Lancer gr.N) 12de.

FORMULE E: Bird domineert - Sam Bird (GB, Virgin Racing) won zaterdag en zondag in Brooklyn de eerste races van de ePrix van New York. Jerome D’Ambrosio (Dragon) gaf zaterdag halfweg op en werd zondag tiende. Robin Frijns (Andrette) werd telkens negende.

WEC OP NÜRBURGRIN­G: Porsche bevestigt - De Le Mans-winnende Porsche van Earl Bamber (NZe), Brendon Hartley (Aus) en Timo Bernhard (Dui) was ook in de 6 Uur van de Nürburgrin­g de beste.

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? De Norma van Van Hooydonk-Thiers-Thiers wint de race.
FOTO JEFFREY GAENS De Norma van Van Hooydonk-Thiers-Thiers wint de race.
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Tom Boonen wordt binnengeta­keld en staat te voet.
FOTO JEFFREY GAENS Tom Boonen wordt binnengeta­keld en staat te voet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium