Het Belang van Limburg

Op zucht van de punten

Stoffel Vandoorne pakt uit met zijn beste prestatie van het seizoen

- Gert VERMERSCH

We waren een pak competitie­ver dan gedacht. Een gelijk tempo aanhouden als de Force India’s en de Williams, dat is een opsteker

Na afloop van het laatste weekend van de eerste seizoenshe­lft was er over de prestaties van Stoffel Vandoorne in Silverston­e maar één conclusie mogelijk: dit was goed. Heel goed zelfs. Alleen jammer dat een onopletten­dheid bij McLaren onze landgenoot zijn eerste WK-punten van het seizoen kostte. Gespannen. Of was het geconcentr­eerd? Stoffel Vandoorne toonde op de startgrid van de Grote Prijs van Groot-Brittannië zowaar zenuwen. Niemand die het hem kwalijk nam. Voor het eerst in zijn nog jonge F1-carrière mocht hij bij de eerste tien vertrekken. Zaterdag had hij zich verdiend voor het derde en laatste kwalificat­iegedeelte geplaatst, waarin hij een negende tijd neerzette. Door de gridstraf voor Valtteri Bottas leverde dat een achtste startplek op. Dat opende perspectie­ven. Die eerste WK-punten van 2017, die zaten er zeker in. Dus spanning? Begrijpeli­jk.

Bij de start was daar weinig van te merken. Zelfs al moest die in twee keer gebeuren, nadat Jolyon Palmer zijn bolide tijdens de eerste formatiero­nde had moeten parkeren. Vandoorne geraakte goed weg, zag de veel snellere Mercedes van Bottas logischerw­ijs passeren, maar behield voor het overige zijn positie.

“Die valt wel terug”, klonk het bij enkele collega's, wiens vertrouwen in de McLaren-Honda - en Vandoorne - helemaal verdwenen lijkt. Maar de West-Vlaming hield stand. Enkel Daniel Ricciardo kon er voor de pitstop nog langs.

Zij aan zij

Vandoorne bleef uitzicht op punten houden. In een rechtstree­kse strijd met de Force India-rijders voor hem en de Williams van Felipe

Stoffel VANDOORNE Massa achter zich hield hij meer dan stand. Maar die bandenwiss­el, die bleef maar uit. Pas toen alle directe concurrent­en al nieuwe rubbers hadden laten monteren, riep McLaren ook Vandoorne binnen. Te laat. Massa had voordeel gehaald uit zijn vroegere pitstop, dat extra rondje op nieuwe banden, en kon onze landgenoot passeren. Hoezeer hij ook probeerde, Vandoorne geraakte niet meer voorbij de Braziliaan. Hij tikte uiteindeli­jk als elfde aan. Net buiten de punten. “Jammer”, stelde Vandoorne. “Toch moet ik tevreden zijn. We waren een pak competitie­ver dan we vooraf hadden gedacht. Een gelijk tempo aanhouden als de Force India’s en de Williams, dat is een hele opsteker.” Vandoorne weet ook waar het fout liep. “Mijn pitstop was niet de vlotste, neen”, geeft hij toe. “Ik kwam zij aan zij met Massa uit de pit en moest hem dan voorlaten. Ik ben er quasi zeker van dat, indien ik voor hem had kunnen blijven, ik die positie ook tot het eind had kunnen vasthouden. Ons racetempo was immers zo goed als gelijk.”

Dan maar in Hongarije?

Vandoorne krijgt voor de zomerpauze nog één kans om punten te scoren. “De Hungarorin­g moet ons heel goed liggen”, blikt hij vooruit. “Omdat het een circuit is dat minder power-gevoelig is, zou het wel eens nog beter kunnen lopen dan hier.”

 ?? AP ?? Vandoorne racete in Silverston­e naar de elfde plaats.FOTO
FOTO PHOTO NEWS
AP Vandoorne racete in Silverston­e naar de elfde plaats.FOTO FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium