Het Belang van Limburg

Zeven zenders al zeker van toekomst

27 andere Limburgse lokale radio’s weten pas in december of ze frequentie­s krijgen

- Phillip PERGENS

Zeven Limburgse lokale radio’s zijn al zeker dat ze nog minstens negen jaar in de ether kunnen blijven. De Vlaamse regering keurde zopas de toewijzing van een hele groep zendfreque­nties aan lokale zenders goed. In onze provincie werden 34 aanvragen ingediend. Voor 27 lokale radio’s is het dus nog afwachten. Voor hun frequentie­s schreven zich meerdere kandidaten in. Welke dossiers het halen, weten we tegen het einde van het jaar.

Ik ben ook heel blij voor onze luisteraar­s. We weten dat we populair zijn bij zieken, andersvali­den en bejaarden. Een enorm dankbaar doelpublie­k

Trudo FM met zendbereik in Borgloon en Sint-Truiden, Radio VRD voor Diepenbeek en Hasselt, G.R.K. in Genk, Radio VRW in Sint-Truiden en Wellen, @FM (AT-FM) voor Tongeren, Radio Maaskant in Maasmechel­en en Radio Monza in Kinrooi en Maaseik. Zij weten zich verzekerd van een radiotoeko­mst voor de volgende negen jaren. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) buigt zich over de verschille­nde dossiers. Hij heeft 120 dagen de tijd om te beslissen en de andere erkenninge­n toe te wijzen. Exact 35 lokale zenders hebben in Vlaanderen hun frequentie­pakketten binnen, waaronder dus zeven in Limburg. Het gaat om de omroepen die enige kandidaat waren voor een welbepaald frequentie­pakket. Zij kunnen nu hun zendvergun­ning aanvragen en vanaf 1 januari 2018 mogen ze weer voor een hele poos de ether in.

Beloning

“Dit is een hele zorg minder”, reageert Pierre Christis, voorzitter van Radio Monza in Kinrooi, een vereniging van 50 leden, waarvan 25 deejays. “Je bent toch altijd ongerust als je opnieuw een aanvraag moet indienen. Dat ons dossier nu goedgekeur­d werd, is een beloning voor het werk dat we

Pierre CHRISTIS

Radio Monza

hier al 35 jaren leveren. Ik ben ook heel blij voor onze luisteraar­s. We weten dat we met onze Nederlands­talige muziek populair zijn bij zieken, andersvali­den en bejaarden. Een enorm dankbaar doelpublie­k.”

Vanaf 1 januari vergroot het bereik van Radio Monza zelfs. “Voor het eerst moesten we ons voor frequentie­pakketten inschrijve­n. Naast onze vaste frequentie 106.5 hebben we er nu ook 105.6 bijgekrege­n. Het is voor ons natuurlijk een extra investerin­g om dit technisch op poten te zetten. We gaan nu gewoon ons werk op iets grotere schaal voortzette­n”, aldus Christis.

“Systeem klopt niet”

Slechts enkele kilometers verder, bij Radio LRM in Maaseik, moeten ze nog bang afwachten op het verdict van het kabinet Gatz. “We weten nog totaal niet waar we volgend jaar aan toe zijn”, reageert voorzitter Jean Beuten. “Het systeem dat de minister heeft ingevoerd, moest het radiolands­chap opkuisen. Maar het werkt niet. Ik zie dat er radio’s zijn die hun frequentie beet hebben, maar waarvan de studio’s lege dozen zijn. Zenders zonder medewerker­s, mensen zonder ervaring en zelfs mensen zonder studio. Iedereen kon dan ook een dossier indienen en blijkbaar is er bij de beoordelin­g iets misgelopen. Als ze de vereniging­en zonder controle toelaten omdat ze de enige zijn die zich voor een pakket inschreven, draait het enkel om geld en dat zou niet mogen.”

LRM kreeg concurrent­ie van FM Promotion. “Het is een vreemde situatie en je weet nooit hoe dit afloopt. Alleen kunnen we teren op een expertise van radio maken sinds 1983 en hebben we zelfs twee profession­elen in dienst. Ons dossier is sterk en als ze het puntensyst­eem correct beoordelen, behouden we onze FM-licentie”, besluit Beuten.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Pierre Christis van Radio Monza heeft al frequentie­s beet. “Een hele zorg minder.”
FOTO SERGE MINTEN Pierre Christis van Radio Monza heeft al frequentie­s beet. “Een hele zorg minder.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium