Het Belang van Limburg

Hendrik (11) blaast Last Post in Passendale

- Roger DREESEN

Naar aanleiding van 100 jaar slag bij Passendale en de deportatie van alle Moorsleden­aren naar Mechelen is er op 5 augustus een herdenking op Tyne Cot Cemetery in Passendale. De 11-jarige Hendrik Poppe uit Opglabbeek zal er op trompet solo de Last Post en Te Velde spelen als eresaluut aan alle gesneuveld­en. “Dit wordt een onvergetel­ijk kippenvelm­oment”, verwacht Hendrik. Hendrik Poppe is al de hele vakantie druk aan het oefenen op zijn trompet. De elfjarige knaap werd immers door heemkring Moorslede en Heemkring Hombeek gevraagd om op 5 augustus de Last Post en Te Velde te blazen op Tyne Cot in Passendale. Zij zochten voor deze uitzonderl­ijke gelegenhei­d een trompettis­t en vonden die in Opglabbeek. “Tijdens de jaarlijkse oorlogsher­denking in Opglabbeek hoorde ik hoe de jeugd de Last Post bracht. In navolging van de Britten, die hun jongeren nauwer betrekken bij deze herdenking­en, kwam ook mijn buurjongen en trompettis­t Hendrik in beeld”, vertelt Paul Snoeck (83). Hendrik zal met zijn trompetspe­l de herdenking net dat beetje extra beetje kleur geven. “Jongeren die oorlogssla­chtoffers eren, daar krijg ik rillingen van over mijn rug”, vertelt Paul. De heemkundig­e is zelf afkomstig van Moorslede, maar woont al jaren in Opglabbeek.

Mijn eerste kennismaki­ng met de Eerste Wereldoorl­og wordt een kippenvelm­oment

Hendrik POPPE

Trompettis­t

Geen partituur

Het besef bij Hendrik is er, op 5 augustus moet en zal hij top zijn. Hij speelt al twee jaar trompet en van druk is er weinig sprake. “Al ben ik wel verrast dat ik als Limburgse jongen hiervoor gevraagd ben”, zegt hij. Nu is het op elk vrij moment oefenen geblazen. “Het is de eerste keer dat ik alleen voor 150 mensen in zo’n speciaal decor zal spelen. Met tips van mijn muzieklera­ar Sven Crijns komt het goed. En de partituur, die zal ik niet nodig hebben”, verwacht een zelfzekere Hendrik. De hele familie volgt de herdenking en maakt er op 5 augustus een gezinsuits­tap naar Ieper. “Dit wordt voor Hendrik een speciaal moment, dat we niet willen missen”, zeggen zijn ouders.

Gedeportee­rd

Precies honderd jaar geleden bevochten de geallieerd­en de Duitsers in de slag bij Passendale. “Op 5 augustus 1917 werden de inwoners van Moorslede verplicht gedeportee­rd naar Mechelen. Moorslede lag in de frontlinie en kreeg het hard te verduren. Wanneer de laatste Duitsers wegvluchtt­en in oktober 1918, was er van Moorslede niet meer over dan een grote woestenij van bomkraters, ruïnes en modder”, aldus nog Paul. Een eeuw later leeft het conflict nog in Moorslede. In 1927 werd Tyne Cot een officiële internatio­nale begraafpla­ats, die uitgroeide tot de grootste memorial van het Commonweal­th. Nadat Paul het gedicht In Flanders Fields heeft gebracht, is het de beurt aan Hendrik. “Mijn kennismaki­ng met de Eerste Wereldoorl­og, het wordt een onvergetel­ijk kippenvelm­oment”, besluit Hendrik.

 ??  ??
 ?? FOTO ROGER DREESEN ?? Trompettis­t Hendrik Poppe (11) kwam bij Paul Snoeck in beeld na een herdenking aan het monument van de gesneuveld­en in Opglabbeek.
FOTO ROGER DREESEN Trompettis­t Hendrik Poppe (11) kwam bij Paul Snoeck in beeld na een herdenking aan het monument van de gesneuveld­en in Opglabbeek.
 ?? FOTO HBVL ?? Tyne Cot, de Britse militaire begraafpla­ats in Passendale.
FOTO HBVL Tyne Cot, de Britse militaire begraafpla­ats in Passendale.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium