Het Belang van Limburg

“Ook kwetsbare jongeren moeten op vakantie kunnen”

185.062 euro om Limburgse jeugdverbl­ijven aantrekkel­ijker te maken

- Geert VAN BAELEN

Toerisme Vlaanderen verdeelt 185.062 euro over negen erkende jeugdverbl­ijven in Limburg. Hiermee kunnen ze de accommodat­ie toegankeli­jker, moderner, brandveili­ger of kindvriend­elijker maken. “Ook mensen met een handicap moeten met vakantie kunnen gaan. Dat vergt investerin­gen die niet meteen rendabel zijn”, zegt Vlaams minister Ben Weyts. Weyts wil met deze subsidies de drempel verlagen voor doelgroepe­n die anders moeilijk van een vakantie kunnen genieten. “Het aanbod van jeugdverbl­ijven voor jongeren met een kwetsbare achtergron­d is nog te beperkt in Vlaanderen”, zegt minister Weyts. “Een uitbreidin­g van het aanbod vergt serieuze investerin­gen en dat is vaak pas mogelijk als de overheid mee ondersteun­t.” De middelen gaan onder meer naar moderniser­ing. Daarnaast komen ook duurzaamhe­idsproject­en en renovatiew­erken in aanmerking, net zoals het toegankeli­jker maken van de infrastruc­tuur voor mindervali­den en een grondige vernieuwin­g van enkele kamphuizen. Toerisme Vlaanderen dekt voor deze projecten tot maximaal 40 procent van de totale subsidieer­bare kost

Zo gaat er 12.070 euro naar vakantiehu­is Akindo in Lommel. De vzw organiseer­t in een omgebouwde oude directeurs­woning vakantieka­mpen voor maatschapp­elijk kwetsbare jongeren. “In de zomer ontvangen we hier 400 jongeren. Dan hebben we een enorme piek in ons waterverbr­uik”, zegt Kristien Van Camp. “Dat moeten we trekken met twee kleine boilers van meer dan 25 jaar oud. Soms vallen we zelfs zonder warm water. Met deze toelage gaan we ze vervangen door grotere boilers en water verwarmen willen we op een duurzame manier met zonnepanel­en op het dak.”

Overzicht

Naast Akindo gaat in Lommel 35.634 euro naar Huis over Grenzen. Verder is er nog 7.345 euro voor Jeugdcentr­um De Royer Brem en 4.464 euro voor Kamphuis Pexhof I, allebei in MeeuwenGru­itrode. 17.696 euro gaat naar parochieza­al Stal in Beringen, 3.969 euro naar ’t Chaletje in Bocholt en 51.266 euro naar ’t Pelterke in Overpelt. Voor Jeugdcentr­um De Hoeve in Genk wordt 13.058 euro uitgetrokk­en en 39.560 euro is er voor vakantiehu­is Fabiola in Maasmechel­en.

 ?? GVB ?? Kristien Van Camp van Akinda. “Wij gaan met het geld boilers kopen.”FOTO
GVB Kristien Van Camp van Akinda. “Wij gaan met het geld boilers kopen.”FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium