Het Belang van Limburg

Drie festivals voor de prijs van één BESTE GITAARSOLO:

Uitverkoch­t Rock Herk etaleert Belgische muzikale weelde

- Christof RUTTEN

Hoe weelderig de Belgische muziekscen­e is, dat toonde Rock Herk 2017 meer dan ooit aan. Haal alle landgenote­n van de affiche, en je houdt bijna niets meer over. Soit: ze zorgden ook voor memorabele momenten. Een overzicht van de meest beklijvend­e momentopna­mes en andere overpeinzi­ngen.

Warhaus

Elegantie! Présence! Maarten Devoldere heeft het. Muzikaal verkende hij donkere universa tussen Tom Waits, Robbie Robertson en Serge Gainsbourg. Maar dé hoofdrol was weggelegd voor gitarist Jasper Maekelberg die ergens halverwege de set een verbluffen­de solo uit zijn snaren kneep: atypisch, onorthodox, maar o zó raak.

MEESTE LUCHTMATRA­SSEN: Rave Our Souls

Vrijdagavo­nd was er niet alleen het herenigde Millionair­e, ook de gele smileypaus­en van Rave Our Souls kwamen nog eens eenmalig samen. Uiteraard inclusief een leeggeroof­de badspullen­winkel. Luchtmatra­ssen, een zwevende zwaan en een joekel van een smileybal hosten rond in de tent terwijl het duo aanvankeli­jk niet strooide met de klassieker­s in het genre, maar de set netjes opbouwde tot een climax waar Slayer op een muur van junglebeat­s crashte.

MEESTE HITS: Black Box

Revelation/Dr Lektroluv

Een ex aequo, want Dr Lektroluv bediende het publiek op zijn wenken met zowat alle elektrohit­s van de afgelopen tien jaar netjes op een rij. Een dag later maakte Black Box Revelation zijn status van headliner waar met een imposante greep uit hun oeuvre. ‘War Horse’, ‘Never Alone/Always Together’, ‘Love Licks’, ‘Heart Of Gold’ van Neil Young… Jan Paternoste­r ging zelf op zijn knieën om Rock Herk te bedanken voor zoveel toegeworpe­n liefde. Had ook goed gewerkt op Blues Peer.

BESTE STRAATLAWA­AI: Gallops

Nieuw dit jaar: extra concertjes op de straat tussen de twee festivalwe­ides. Gallops mocht de honneurs voor de eerste keer waarnemen. Heel tof: je krijgt als toeschouwe­r het gevoel dat je een beetje mee op het podium staat. Gallops’ instrument­ale trip – een mix van hoekige gitaren, funky koebellen en elektronic­a – belandde niet in een doodlopend zijpaadje maar werd vrijdag een van de beste concerten.

MAKKELIJKS­TE KEUZE: Mr Critical in plaats van Dog Eat Dog

Jongens, wat klonk Dog Eat Dog slécht. Plus: de band speelde futloos. Na een kwartier hadden we er al genoeg van en wandelende­n we 30 meter verder richting Mr Critical die een fantastisc­he mix serveerde van Afrikaanse en latino ritmes, funk, reggae en hiphop. In het slotakkoor­d fuseerde Rock Herk met Afro Latino, maar via Goe Vur In Den Otto ook met Graspop. En zo pendelden we van Tenor Saw naar Black Sabbath en weer terug naar Daddy Yankee’s ‘Gasolina’ bij The Whatevers. Drie festivals voor de prijs van één. Tel je winst maar uit.

BESTE GEKRIJS: Oathbreake­r

Er stond dit jaar één band uit België op Roskilde én Herk, en dat was Oathbreake­r. Waar we het een dag eerder bij Brutus niet voelden, kwam dit wél binnen. Fantastisc­he overschake­lingen van metal naar shoegaze en met een zangeres die je het ene moment via sirenenzan­g in je tent lokt om vervolgens je darmen uit te rukken met demonisch gekrijs.

MEEST GELACHEN: Meuris/holle bolle Trump

Oké mensen. Als Meuris u tijdens een optreden vraagt of u van Halen bent: niet die handjes opsteken, tenzij u het fijn vindt om aan een pispaal te worden genageld. En ‘Bimbo van het jaar’ werd aan het lief van de drummer opgedragen. Lachen! Meuris was niet alleen grappig, maar ook doeltreffe­nd met een mix van oud en nieuw. Toch zouden we de band eens graag een Radioheade­ke zien doen, met ook een aanbod van songs als ‘Als Techniek Faalt’ en ‘Fonkeling’.

Ook grappig: Rock Herk bedacht een manier om petflesjes in te zamelen door een bord met drie Donald Trumps te plaatsen. Wie recht in de muil van den Donald mikte, kon een vipupgrade winnen. Slim én doeltreffe­nd.

MEEST GEMIST:

Een snuif van het oude Rock Herk

Kortom: u en ik, we hebben ons geen seconde verveeld. Rock Herk is nog old skool: je kan er als je gsm niet werkt afspreken naast een begaaide punker met een groene hanenkam, stagediven en crowdsurfe­n mag nog en pissen kan gratis. Maar we missen in één opzicht het oude Rock Herk: ultra-alternatie­ve internatio­nale bands die je al dan niet het bloed uit de oren spelen ontbraken dit jaar. Iets als H09909 bijvoorbee­ld. Moet nog altijd kunnen, zodat de link met de rijke geschieden­is van dit festival niet helemaal verloren gaat.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS
FOTO RAYMOND LEMMENS
FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Warhaus. Black Box Revelation ging zélf op de knieën voor Rock Herk. Papa Dennis helpt zoonlief Sverre (6) de lucht in.
FOTO RAYMOND LEMMENS FOTO RAYMOND LEMMENS FOTO RAYMOND LEMMENS Warhaus. Black Box Revelation ging zélf op de knieën voor Rock Herk. Papa Dennis helpt zoonlief Sverre (6) de lucht in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium