Het Belang van Limburg

Gat Kerkstraat na drie jaar hersteld

Stadsbestu­ur wacht niet meer op rechtbank en schiet geld voor

- Raf VANMECHELE­N

Meer dan drie jaar nadat er een gat in de Kerkstraat is ontstaan, start een aannemer binnen drie weken met alles te herstellen. “Het juridische gevecht kan nog jaren duren. Wij voorzien 85.000 euro en vorderden het geld terug”, zegt schepen Didier Reynaerts. Er wordt al drie jaar gepalaverd over wie verantwoor­delijk is voor de verzakking en wie uiteindeli­jk moet opdraaien voor de herstellin­g en de kosten. “Dat gat is wellicht een van de grootste frustratie­s van de Landenaren”, zei schepen van Openbare Werken Didier Reynaerts (Open Vld) toen er in februari zelfs een infovergad­ering voor de buurt werd georganise­erd.

“Niemand kan begrijpen waarom deze wegverzakk­ing nog altijd niet hersteld werd. Er wordt vaak met de vinger naar het stadsbestu­ur gewezen, maar dat is volledig onterecht. Wij waren altijd vragende partij om deze gewestweg zo snel mogelijk te laten herstellen. Er werd bij het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) aangedrong­en op een onmiddelli­jk herstel. Wij dagvaardde­n AWV en zij ons, al was dat vooral voor juridisch-technische redenen om de rechtsbijs­tand van de verzekerin­g te kunnen aanspreken.”

Nog eens drie jaar

Er waren al verschille­nde onderzoeke­n gevoerd nadat het gat in juli 2014 ontstond en het gerecht stelde een expert aan, maar een zicht op een hersteldat­um bleef steeds uit. De grond onder het wegdek is weggespoel­d en ondertusse­n zijn er elf betrokken partijen in het dossier, gaande van de nutsmaatsc­happijen, AWV en het stadsbestu­ur tot de aannemer die het aanpalende appartemen­tsgebouw neerzette.

De site is nu vrijgegeve­n en alles kan hersteld worden. “Maar eer er een uitspraak voor de rechtbank komt kunnen we nog twee a drie jaar verder zijn. Daarom spreken we nu onze zogenaamde trekkingsg­elden bij Infrax aan, als bestuur hebben we zo’n 1,2 miljoen in een ‘reservepot­je’ die we aan riolerings­werken kunnen spenderen. We voorzien maximaal 85.000 euro die we daarna terugvorde­ren van wie aansprakel­ijk wordt gesteld. Het staat nu al zo goed als vast dat dat niet het stadsbestu­ur is. Maar we nemen nu wel onze verantwoor­delijkheid.”

In principe start een aannemer op 7 augustus met we werken. “Eerst worden de nodige omleidinge­n voorzien en dan kan alles starten. De werken zouden zo’n tien dagen in beslag nemen. Alles moet in augustus klaar zijn zodat het drukke schoolverk­eer weer vlekkeloos kan verlopen”, besluit de schepen.

 ??  ??
 ?? FOTO VRS ?? Over drie weken wordt het gat in de Kerkstraat eindelijk gedicht.
FOTO VRS Over drie weken wordt het gat in de Kerkstraat eindelijk gedicht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium