Het Belang van Limburg

Kittel geeft op na val met Parijs in zicht

Alleen vandaag op de Izoard kunnen Uran en Bardet Froome nog uit het geel rijden

- Jan-Pieter DE VLIEGER

Ook zonder aan te vallen zit Chris Froome alweer strakker in het geel. Drie dagen voor Parijs zijn de laatste uitdagers nauwelijks nog uitdagers te noemen: Aru brak op de Galibier, Bardet bleek niet bij machte weg te rijden. Uran berustte in het status quo. Wil één van hen deze Tour nog winnen, dan is de col d’Izoard vandaag de allerlaats­te kans.

De Franse president Emmanuel Macron was te gast in de Tour de France, maar Chris Froome moet qua staatsmans­chap weinig onderdoen. Het is wonderbaar­lijk en ook wel irritant hoe hij op elke vraag meteen een beleefd, onschadeli­jk, politiek correct antwoord kan bedenken. Als een Spaanse journalist wil weten wat hij vond van de verre aanval van Contador, zegt Froome: “Prachtig wat Alberto probeerde. Het wielrennen heeft nood aan een groot kampioen als hij.”

Tussen al dat soort gladde praatjes sprongen er toch een paar zinnen uit. Froome zei dat hij zich gisteren “in controle voelde” en dat zijn benen “veel sterker zijn dan een week geleden in de Pyreneeën”.

Leek Froome in Peyragudes nog kwetsbaar en zwak, dan nestelde hij zich gisteren opnieuw in de driver’s seat. Daarvoor had hij onderweg niet eens moeten aanvallen. Gewoon een paar keer Bardet counteren, vaststelle­n dat Fabio Aru niet kon volgen en dan op het eind sprinten naar vier bonussecon­den. Zo ging Froome van 18 seconden voorsprong op Aru naar 27 seconden voorsprong op Uran en Bardet. Mocht er in de Tour ook een trui bestaan voor de morele winnaar, dan had Froome die mogen aantrekken. Temeer omdat de tegenstand­ers elkaar voortduren­d vliegen hadden afgevangen: Aru kraakte onder de aanvallen van Bardet. Bardet ergerde zich dan weer aan het apathische koersgedra­g van Uran: “We hebben hem niet veel gezien. Als hij dan op het einde de zes bonussecon­den voor de tweede plaats wegneemt, mag je ontgoochel­d zijn.”

Het moet gezegd dat het parcours de defensief rijdende Froome gisteren ook in de kaart speelde. Niemand valt graag aan op een col als er nadien een afdaling van 25 kilometer volgt met tegenwind. Zelfs niet als die col de Galibier is.

Aankomst bergop

Net dat maakt de rit van vandaag zo cruciaal. De aankomst bergop boven op de Izoard biedt veel meer perspectie­ven voor een aanval van alles of niks. Bovendien weten alle uitdagers dat dit hun laatste kans is. Wie nog gelooft in de eindzege in Parijs, moet Froome vandaag tijd aansmeren. Met de huidige tijdsversc­hillen is de tijdrit van zaterdag een formalitei­t. Froome zei dat zelfs met zoveel woorden: “Als ik met deze voorsprong naar Marseille kan, zou ik me tamelijk comfortabe­l voelen.” In het lingo van Froome betekent dat: Als ik de Izoard overleef, is het binnen.

Fabio Aru lijkt na Serre-Chevalier geen uitdager meer te zijn. Manager Alexander Vinokourov gooide in Briançon min of meer de handdoek: “Meer dan waarschijn­lijk is het geel weg.” Romain Bardet incasseerd­e ook best een klapje: drie, vier keer aanvallen, om telkens Froome of Landa te zien terugkeren, handjes bovenop

het stuur. Bardet liet in deze Tour al optekenen dat het numerieke overwicht van Sky “soms best wat ontmoedige­nd kan zijn”. Net zo goed beloofde hij het vandaag opnieuw te gaan proberen.

Nog geen ritzege

Blijft over de onberekenb­are entiteit Rigoberto Uran. Hij moet in deze Tour zijn kaarten nog op tafel leggen, maar reed bergop voorlopig een foutloos parcours. Bovendien heeft hij de meeste adelbrieve­n in het tijdrijden. In de Vuelta ging hij in 2014 nog 1’17” sneller dan Froome, op een parcours van 36,7 kilometer. Daartegeno­ver staat dat hij sindsdien nooit meer echt presteerde tegen de klok en dat hij in de openingsti­jdrit van deze Tour 51 seconden verloor op Froome op amper veertien kilometer. Zo niet droeg hij nu het geel.

Froome wilde gisteren niet antwoorden op de vraag of hij van plan is zelf aan te vallen op de Izoard. Hij noemde het wel “de meest mythische col van deze Tour, het equivalent van de Mont Ventoux vorig jaar”. Daar lijkt toch een intentieve­rklaring uit te spreken: een vierde Tour winnen zonder ritzege, zonder overwinnin­g tout court dit jaar, zou toch wat glans van de gele trui in Parijs wegnemen.

Zo incidentri­jk als de Mont Ventoux hoeft het vandaag niet te worden, de insteek op zich is spannend genoeg: dit is de laatste rit waarin Chris Froome de gele trui nog kan verliezen.

 ?? Foto BELGA ?? Chris FROOME
Team Sky
Bardet, Froome en Uran bleven gisteren op de Galibier in elkaars buurt, wellicht inspireert de aankomst op de Izoard tot meer aanvalsdra­ng.
Foto BELGA Chris FROOME Team Sky Bardet, Froome en Uran bleven gisteren op de Galibier in elkaars buurt, wellicht inspireert de aankomst op de Izoard tot meer aanvalsdra­ng.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium