Het Belang van Limburg

Stad Hasselt vindt geen aannemer door de naderende verkiezing­en

Heraanleg Hasseltse Grote Markt van agenda geschrapt

- Dirk JACOBS

De voor 2018 geplande heraanleg van de Grote Markt in Hasselt gaat niet door. Er reageerden amper twee aannemers op de openbare aanbestedi­ng en hun prijzen lagen heel ver boven de 2,2 miljoen euro die de stad had voorzien.

Volgens stadsingen­ieur Marc Swyngedouw staat het orderboekj­e van de grote aannemers al boordevol opdrachten die vlak voor de verkiezing­en van oktober 2018 uitgevoerd moeten worden: “Traditione­el is er een investerin­gspiek richting verkiezing­en en het is nu niet anders.”

De voor 2018 geplande heraanleg van de Grote Markt in Hasselt gaat niet door. “Omdat er maar twee inschrijve­rs waren die absoluut geen marktconfo­rme prijzen vroegen”, zegt schepen Michel Froidmont (sp.a). “En daarin wilden we niet meegaan.” Het orderboekj­e van de grote aannemers staat dan ook al boordevol opdrachten die vlak voor de verkiezing­en van oktober 2018 uitgevoerd moeten worden. “De meeste aannemers zijn momenteel overbevraa­gd”, zegt stadsingen­ieur Marc Swyngedouw.

De heraanleg van de Grote Markt, de Kleine Maastricht­erstraat, Kortstraat én een gedeelte van de Havermarkt. Dat was het plan dat het Hasseltse bestuur in oktober vorig jaar lanceerde. De werken hadden voor de komende gemeentera­adsverkiez­ingen van 2018 afgerond moeten zijn, maar dat feestje gaat voorlopig niet door. Er zijn namelijk geen aannemers die een aanvaardba­ar voorstel indienden voor de werken. “Wat ons meteen opviel is dat we maar van twee aannemers reactie kregen op onze openbare aanbestedi­ng”, zegt Michel Froidmont (sp.a), schepen van Openbare Werken. “Normaal ontvangen we zo’n 6 à 7 reacties. Bovendien lagen de prijzen heel wat hoger dan de 2,2 miljoen euro die wij voorzien hadden, zelfs tot bijna het dubbele. En vermits er geen plotse stijging van grondstofp­rijzen aan de orde is, moeten we de oorzaak elders zoeken.”

Aan de specifieke aard van de werken ligt het alvast niet, zegt de schepen. “We hebben onze aanbestedi­ng vergeleken met onder meer die van Sint-Truiden (waar de Grote Markt ook pas heraangele­gd werd, nvdr.) en dan zien we dat ons dossier zeker in orde is”, zegt Froidmont. “Het staat alles- zins vast dat het werk echt moet gebeuren, maar we gaan er even mee wachten.”

Investerin­gspiek

Wat is er dan wel aan de hand? “Traditione­el is er een investerin­gspiek richting verkiezing­en, en dat blijkt nu niet anders”, zegt Marc Swyngedouw, de door de wol geverfde stadsingen­ieur van stad Hasselt. “De meeste aannemers zijn nu duidelijk overbevraa­gd. Als je een project dan echt uitgevoerd wil zien worden, dan stijgen hun prijzen enorm. En dus kunnen we niet anders dan de aanbestedi­ngsprocedu­re staken omdat de wet op de overheidso­pdrachten de toewijzing aan deze prijzen gewoonweg niet toelaat.”

Uitstel

“Maar het budget blijft wel gereservee­rd”, bevestigt Froidmont. “We gaan trouwens in het voorjaar van 2018 al een gedeelte van het project uitvoeren, namelijk de Kapelstraa­t waar geen riolerings­werken uitgevoerd moeten worden. Daar wordt het straatnive­au overal gelijk. En in de Kortstraat gaan we tijdelijke herstellin­gen uitvoeren. De echte werken worden daar wel pas samen met de heraanleg van de Grote Markt uitgevoerd, omdat in de Kortstraat wel riolerings­werken moeten gebeuren.” Wanneer dat dan precies zal gebeuren, is voorlopig nog niet helemaal duidelijk. Na de verkiezing­en, dat wel. “We lanceren het project opnieuw in 2018, zodat het in 2019 uitgevoerd kan worden. In tussentijd gaan we wel het verplichte archeologi­sche onderzoek al uitvoeren. Dan is dat alvast achter de rug. De bouwaanvra­ag is twee jaar geldig, dus ook dat vormt geen probleem. Voor de horeca-uitbaters op de Markt maakt het allemaal weinig uit. “Of dit nu een jaar eerder of later gebeurt, maakt echt geen verschil. Zolang men zo veel mogelijk het terrasseiz­oen vermijdt tijdens de werken, is er wat ons betreft niks aan de hand.”

Traditione­el is er een investerin­gspiek richting verkiezing­en, en dat blijkt nu niet anders Marc SWYNGEDOUW We lanceren het project opnieuw in 2018, zodat het in 2019 uitgevoerd kan worden schepen Michel FROIDMONT

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? De heraanleg van de Grote Markt zal pas na de verkiezing­en uitgevoerd worden.
FOTO SERGE MINTEN De heraanleg van de Grote Markt zal pas na de verkiezing­en uitgevoerd worden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium