Het Belang van Limburg

Koterijen

- Door Yves Lambrix

Het worden spannende dagen voor de federale regering. Na de (voor)laatste ministerra­ad vandaag en de Nationale Feestdag morgen, staat premier Michel niets nog in de weg om de landing in te zetten naar zijn grote zomerakkoo­rd. Dat komt er enkel als N-VA, CD&V, Open Vld en MR er de komende dagen in slagen om de vredespijp te roken over de begrotinge­n 2018 en 2019, een rist socio-economisch­e maatregele­n en een Arco-oplossing. Vooral de CD&V-eis voor eerlijke fiscalitei­t (inclusief meerwaarde­belasting) en de verlaagde vennootsch­apsbelasti­ng – het strijdpunt van N-VA – staan dit soort akkoorden al langer in de weg. Tussen de 43 voorstelle­n die premier Michel als basis voor zijn onderhande­lingen gebruikt, staan er enkele die absoluut hun waarde hebben. Andere doen dan weer de wenkbrauwe­n fronsen, bijvoorbee­ld het voorstel voor een nieuwe belasting op de effectenre­kening die beleggers gebruiken om hun aandelen te beheren. Dat klinkt sympathiek, maar is het allerminst. Moet een belegger die zijn aandelen in waarde ziet dalen, die taks ook betalen? Geldt deze taks enkel voor de Marc Couckes van deze wereld of ook voor de kleine belegger? N-VA en Open Vld vinden alvast dat de taks enkel moet gelden voor grote vermogens. Hebben ze het dan over beleggers met aandelen ter waarde van een miljoen euro of meer? In dat geval begint deze taks verdacht veel te lijken op de miljardair­staks waar het ultralinks­e PVDA al zo lang om vraagt. Water en vuur verzoenen, het kan dus. Ook bij CD&V moeten ze zich serieus in hun koffie hebben verslikt, want in de plaats van een meerwaarde­belasting krijgt de partij plots een echte vermogensb­elasting voor grote beleggers cadeau. Terwijl dit voorstel individuee­l beleggen via een effectenre­kening wil bestraffen, pleit minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) er doodleuk voor om pensioensp­aren via pensioensp­aarfondsen fiscaal aantrekkel­ijker maken. “Fiscale lobbyhorro­r” noemt fiscaal expert Michel Maus dit.

Alsof dat nog niet genoeg is staan nog enkele andere fiscale koterijen in de steigers, zoals de versoepeli­ng van winstdeeln­ame voor bedrijven, de verlaagde roerende voorheffin­g voor kmo’s en de verlaging van de SZ-bijdragen voor starters om er enkele te noemen. Hoewel een vereenvoud­igde fiscalitei­t ook een mantra van deze regering was, kiest ook zij voor fiscale veranda’s, tuinhuisje­s en koterijen. Ondertusse­n blijft een minimumbel­asting voor multinatio­nals dode letter en wordt het begrotings­evenwicht weer losgelaten. Dat is zonde, zeker voor een regering die visionair wilde zijn, die de belichamin­g wilde zijn van de kracht van de veranderin­g.

Hoewel een vereenvoud­igde fiscalitei­t ook een mantra van deze regering was, kiest ook zij nu voor fiscale veranda’s, tuinhuisje­s en koterijen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium