Het Belang van Limburg

“Elke verkiezing­sronde hetzelfde liedje”

-

Chris Slaets, directeur van de Limburgse Confederat­ie Bouw, kijkt niet vreemd op van de toestand rond de Hasseltse Grote Markt. “Het is een steeds weerkerend fenomeen”, zegt hij. “De steden en gemeenten concentrer­en nog altijd de belangrijk­ste werken in de laatste jaren voor de verkiezing­en. Vooral de wegenbouwe­rs hebben daar last van.”

“We pleiten al jaren voor een betere spreiding van de aanbestedi­ngen van en werken voor de lokale overheden. Deze legislatuu­r moesten de steden en gemeenten nochtans voor het eerst een investerin­gsplan voor vijf jaar uitwerken. Maar dat heeft niet mogen baten. Heel wat steden en gemeenten blijven de belangrijk­ste investerin­gswerken plannen voor de laatste jaren van de legislatuu­r. Maar nu zitten de orderboekj­es van vooral de wegenwerke­rs weer goed vol, na een aantal erg slappe jaren. De prijzen blijven wel erg laag. De aannemers hopen nu een deel van hun vaste kosten, die de laatste jaren bleven doorlopen, te recuperere­n.” Het is volgens Slaets dan ook logisch dat slechts een handvol aannemers deelneemt aan de aanbestedi­ng voor een complexe opdracht als de herinricht­ing van de Grote Markt in Hasselt. “De grotere aannemers zitten immers al flink volgeboekt. Ze zien ook geen heil in deelname aan een aanbestedi­ng als ze al weten dat ze de voorgestel­de deadlines toch niet zullen halen.”

“Dat schept ruimte voor een aantal kleinere aannemers, wiens namen helaas minder bekend in de oren klinken van de lokale overheden”, besluit directeur Slaets.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium