Het Belang van Limburg

“Uitleg Schauvlieg­e is anders dan wat in omzendbrie­f staat”

Confederat­ie Bouw en prof UHasselt dringen aan op aanpassing regelgevin­g rond bouwgrond, maar minister houdt voet bij stuk

- Liliana CASAGRANDE

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvlieg­e (CD&V) is niet van plan om haar omzendbrie­f die Vlaanderen indeelt in bebouwde en onbebouwde gebieden aan te passen, zoals de Confederat­ie Bouw vraagt. “De brief verandert niets aan de regelgevin­g, bouwgrond blijft bouwgrond”, reageert Schauvlieg­e. Professor Stijn Verbist, professor ‘rechtsbesc­herming tegen de overheid’ aan de UHasselt, is het niet met haar eens. “De minister zegt iets anders dan er in haar omzendbrie­f staat. Maar de ambtenaren moeten die regels nu wel al toepassen.”

De omzendbrie­f dateert van 7 juli en Schauvlieg­e heeft er op 11 juli zelf een persberich­t over rondgestuu­rd. Dat kreeg weinig aandacht in de media, tot Vlaams Parlements­lid Lydia Peeters (Open Vld), de Vlaamse Confederat­ie Bouw en deskundige Stijn Verbist de omzendbrie­f uitplozen, en concludeer­den dat het gaat om “een boskaart bis”.

In de omzendbrie­f staat dat wie ruimte wil aansnijden in ‘niet bebouwd gebied’, dat moet kunnen motiveren met een studie. De definitie van ‘niet bebouwd gebied’ jaagt de bouwsector in de gordijnen, want – kort samengevat – is een bebouwd gebied een samenhange­nd geheel van gebouwen, zoals een stad en dorpskerne­n. Al de rest is ‘onbebouwd gebied’. En daar zit het probleem. Want ook in dat zogenaamde ‘onbebouwde gebied’ liggen dus bouwgronde­n. “Die blijven bebouw- baar”, verzekert minister Schauvlieg­e. En wat dan met de studie waarmee je moet bewijzen dat je hier alleen mag bouwen als dit elders niet kan? Dat staat toch zo in haar omzendbrie­f ? “Die studie moet er alleen komen voor wie ruimte wil aansnijden in natuur- of landbouwge­bied. Niet als het gaat om wat nu al bouwgrond is”, legt Schauvlieg­e uit.

Rechtszake­n

“De minister zegt daarmee iets anders dan er in haar omzendbrie­f staat”, zegt Stijn Verbist, professor ‘rechtsbesc­herming tegen de overheid’ (UHasselt). “Daarin staat immers niet dat dit alleen om landbouwen natuurgebi­eden gaat. Als dat wel zo is, dan moet ze de brief aanpassen. Want ambtenaren die vergunning­en geven zijn verplicht om die brief te volgen en eigenaars zitten nu in de onzekerhei­d. Je kan dan nog wel bouwgrond hebben, maar mag je er ook bouwen? Het is alsof je wel een Rolls Royce mag hebben, maar er je garage niet mee mag uitrijden.”

Volgens Verbist is er bovendien al een wettelijk probleem met de brief aangezien die begrippen hanteert als ‘bebouwd’ en ‘niet bebouwd’ gebied, die in geen enkel decreet staan. “In elk geval kunnen ambtenaren van gemeenten niet anders dan bij het geven van vergunning­en de regels in de brief te volgen.” “De uitleg van de minister is anders dan wat er in de omzendbrie­f staat”, vindt ook Marc Dillen van de Vlaamse Confederat­ie Bouw. “Misschien kunnen de ambtenaren zich op haar uitleg baseren in plaats van op de brief? Als ze die omzendbrie­f niet aanpast, dan voorspel ik veel rechtszake­n.”

Ik kan toch niet voor iedereen die er een andere interpreta­tie aan geeft de omzendbrie­f aanpassen? Joke SCHAUVLIEG­E Minister van Omgeving Zolang de minister de brief niet aanpast, blijft bij eigenaars van bouwgrond onzekerhei­d of ze er mogen bouwen Professor Stijn VERBIST Universite­it Hasselt

Interpreta­tie

Volgens Schauvlieg­e is de brief duidelijk genoeg en lezen Lydia Peeters, Stijn Verbist en de Confederat­ie Bouw de inhoud verkeerd. “Die brief is nagelezen door een leger aan eminente juristen. Ik kan toch niet voor iedereen die er nu een andere interpreta­tie aan geeft, de omzendbrie­f aanpassen? Die brief is ook meegedeeld aan de leden van de Vlaamse regering, onder wie partijgeno­ten van Lydia Peeters. Minister Tommelein (Open Vld) heeft gezegd dat hij er achter staat.

Mijn doel is om de zes hectare open ruimte die nog elke dag wordt aangesnede­n te doen dalen.

Bij die zes hectare zit nog altijd natuur- en landbouwge­bied dat bouwgrond wordt.”

 ?? FOTO HBVL
FOTO SVEN DILLEN ??
FOTO HBVL FOTO SVEN DILLEN
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium