Het Belang van Limburg

Dader vluchtmisd­rijf meldt zich na 19 jaar bij slachtoffe­r

-

Bijna 19 jaar heeft Yvan Keyen (67) moeten wachten voor hij wist wie hem op 4 september 1998 in Tienen van zijn bromfiets reed en daarna vluchtmisd­rijf pleegde. De dader, de 38-jarige Stefan, bekende omdat hij in het reine wou zijn met zijn geweten. De man werd intussen evangelist.

Yvan had de hoop opgegeven dat de automobili­st die hem aanreed ooit geïdentifi­ceerd zou worden. “Ik reed die septemberd­ag in 1998 met mijn bromfiets het kruispunt op, rond 22.30 uur. Een kleine auto draaide links in en ramde mij. Ik viel, waarbij ik verschille­nde botten brak. Maar de automobili­st is gewoon doorgerede­n.” Ondanks veel speurwerk kon de politie de dader nooit vinden. In het commissari­aat van Leuven keken ze dan ook verbaasd op toen een man onlangs kwam melden dat hij ongeveer twintig jaar geleden betrokken was geweest bij een ongeval met lichamelij­k letsel dat hij veroorzaak­t had. Maar waarbij hij gevlucht was.

“Ik was in paniek omdat ik slechts een voorlopig rijbewijs had en na 22 uur dus niet mocht rijden”, legt Stefan (38) uit. “Maar vijf jaar geleden ben ik evangelist geworden, en het hoort bij het geloof dat je de dingen die je in het verleden verkeerd hebt gedaan, probeert recht te zetten.”

Schadeverg­oeding

Dader en slachtoffe­r hebben elkaar intussen op het politiecom­missariaat ontmoet. “Het was een complete verrassing toen de politie het mij kwam melden”, zegt Yvan. “Ik vond het in het begin ook een mooie geste van de man. Maar bij nader inzien vond ik toch dat hij ook laf was geweest. Hij heeft zich niet om mij bekommerd toen ik daar lag, met een gebroken hand en ribben. Al die jaren is hij aan een straf ontsnapt, heeft zelfs geen boete gekregen. En die kan hij nu ook niet meer krijgen, omdat de feiten verjaard zijn.” Aanvankeli­jk was Stefan bereid om alsnog een forse schadeverg­oeding te betalen. “Maar uiteindeli­jk betaalde hij slechts een kwart van het bedrag dat bij de politie was overeengek­omen”, zucht Yvan. “Terwijl ik nog altijd heupproble­men heb door het ongeval, en een kruk nodig heb. Het dekt mijn kosten amper. Ik ben dus toch teleurgest­eld in de man, en wil niets meer met hem te maken hebben.”

 ?? FOTO GP ?? Slachtoffe­r Yvan Keyen.
FOTO GP Slachtoffe­r Yvan Keyen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium