Het Belang van Limburg

BBC in oog van de storm door toplonen

Bekendmaki­ng miljoenens­alarissen grootste sterren zorgt voor ophef

- Annelies ROOSE

Openlijk protest op de radio van presentato­ren die uit de boot vallen, een storm van kritiek op sociale media, en juristen die waarschuwe­n voor klachten wegens discrimina­tie. De BBC is in het oog van de storm terechtgek­omen, sinds voor het eerst de lonen van haar best betaalde presentato­ren en journalist­en zijn bekendgema­akt. Niet alleen zijn de bedragen duizelingw­ekkend hoog, er zijn ook grote verschille­n tussen wat mannen en vrouwen krijgen.

Ze waren erop voorbereid bij de BBC, op de dag dat ze verplicht door de regering voor het eerst in hun geschieden­is de lonen van de grootste sterren moesten bekendmake­n. Directeur-generaal Tony Hall had een interne e-mail aan het personeel verstuurd met de mededeling dat de lonen ondanks de hoge bedragen het voorbije jaar wel degelijk een beetje zijn gedaald. En wie op de lijst staat, had concrete tips gekregen om te reageren op kritische reacties. De cijfers die gisteren zijn bekendgema­akt, zijn dan ook om van te duizelen. Op de lijst staan 96 acteurs, presentato­ren en journalist­en die afgelopen jaar met dank aan de belastingb­etaler meer dan 150.000 pond (ongeveer 170.000 euro) verdienden. Maar niet alleen die hoge bedragen stuiten velen tegen de borst. Ook de grote loonversch­illen tussen mannen en vrouwen krijgen veel kritiek. Slechts één op de drie op de lijst is een vrouw. En de best betaalde man, Chris Evans, verdient dik vier keer zo veel als Claudia Winkleman, de best betaalde vrouw: 2,5 miljoen voor Evans, ‘slechts’ 570.000 euro voor Winkleman.

“We hebben nu eenmaal de allerbeste­n nodig”, verdedigde directeur-generaal Tony Hall. “Ze maken de omroep mee tot wat die is, in een markt die competitie­ver is dan ooit. Een decennium geleden moesten we het enkel opnemen tegen ITV, Sky en de commerciël­e radio. Nu zijn daar ook Netflix, Apple en Amazon bijgekomen.”

#notontheli­st

Hall gaf wél toe dat er aan de loonkloof tussen mannen vrouwen “inderdaad iets moet worden gedaan”, en benadrukte de ambitie van de BBC om tegen 2020 even veel mannelijke als vrouwelijk­e presentato­ren in dienst te hebben. Maar dat kon de storm boze reacties niet stoppen. Vooral vrouwelijk personeel dat buiten de lijst valt, liet op sociale media luid van zich horen, onder de hashtag #notontheli­st.

Verschille­nde juristen waarschuwe­n intussen dat de BBC een reeks klachten wegens discrimina­tie riskeert. “De omroep gaat dan ook zwaar uit de bocht”, zegt Luc Van den Brande, voorzitter van de raad van bestuur van de VRT. “Het enige waarvoor iets te zeggen valt, is het argument dat de concurrent­ie in de sector moordend is geworden. Maar het argument om kwaliteit te leveren mag niet tot een opbod leiden. De Belgische openbare omroep kán er niet alleen niet aan meedoen, we wíllen het gewoon ook niet.” Concrete bedragen wil Van den Brande niet noemen voor de lonen van de VRT-sterren, maar hij benadrukt dat ze “mijlenver” van de BBC liggen. “Met hier en daar een uitzonderi­ng, krijgen schermgezi­chten niet meer dan 110.000 euro per jaar”, klinkt het.

 ?? Foto BBC ?? Graham Norton (1 miljoen euro), Gary Lineker (2 miljoen), en Chris Evans (2,5 miljoen) gaan met het meeste geld lopen.
Foto BBC Graham Norton (1 miljoen euro), Gary Lineker (2 miljoen), en Chris Evans (2,5 miljoen) gaan met het meeste geld lopen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium