Het Belang van Limburg

In de decors van Narnia

-

Eigenlijk waren we op weg naar de kuststreek van Slovenië. Maar de natuurprac­ht van het noordweste­n van het land trof ons vorige zomer zo fel dat ons gezin besloot er een tussenstop van enkele dagen te maken. De decors van de film Narnia met een helderblau­we Socarivier, het meer van Bled en de adembeneme­nde Vintgarklo­of… ze maakten een onvergetel­ijke indruk. Het meer van Bled moet zowat de populairst­e toeristisc­he bestemming van Slovenië zijn. En dat is terecht. Het oud gevormde gletsjerme­er omringd door bergen nodigt uit tot een romantisch­e wandeling of een tochtje met een gondelier naar het eilandje in het midden van het meer. In de vele restaurant­jes en cafés rond het meer is het goed toeven op een warme zomerdag.

Op ongeveer 4 kilometer van Bled vind je de Vintgarklo­of. Door het grote aantal toeristen is het aan te raden hier vroeg op wandel te gaan. Voor amper 5 euro volg je hier via houten brugjes en trapjes een wandelpad van 1,6 km dat de groene Radovna-rivier volgt door de kloof met steile rotswanden en dichtbebos­te heuvels, langs vele watervalle­n en stroomvers­nellingen om te eindigen aan een 16 meter hoge waterval. Een aanrader als de mist ’s morgens vroeg nog over de wateren hangt. Door de niet al te grote hoogtevers­chillen is deze tocht goed te doen voor kinderen.

Nog een aanrader is de Socarivier meer naar het westen. Het decor waar de Disneyfilm Narnia werd opgenomen. Wij gingen er met onze kinderen van 12 en 10 jaar raften in Tolmin bij Mayaraftin­g. Een tocht van 12 kilometer over een schitteren­d groen-blauwe, maar ijskoude rivier met regelmatig stroomvers­nellingen en watervalle­tjes. Achteraf kan je in het sportcentr­um van Maya aanschuive­n voor een reuzegrote hamburger die we mocht opsmikkele­n voor amper 7 euro.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium