Het Belang van Limburg

Overal op 1, maar geen kat die hem kent

‘Despacito’ van Puerto Ricaanse zanger Luis Fonsi werd al 4,6 miljard keer beluisterd

- Dennis VAN GOETHEM

Hij heeft opgetreden voor de paus, werkte samen met Britney Spears en meer dan de helft van de wereldbevo­lking luisterde al naar zijn zomerhit ‘Despacito’. Toch is de kans klein dat u ooit van Luis Fonsi (39) heeft gehoord. Wie is die Puerto Ricaan, die met 4,6 miljard streams het record van Justin Bieber heeft gebroken? “Een eendagsvli­eg”, zegt MNM-stem Peter Van de Veire. “Maar hij is wel mooi binnen.” Een oorwurm vanjewelst­e: ‘Despacito’ is wereldwijd de eerste Spaanstali­ge nummer 1-hit sinds ‘Macarena’ in 1996, werd al 2,6 miljard keer aangeklikt op YouTube en 4,6 miljard keer gestreamd. Luis Fonsi stoot zo Justin Bieber van de troon, die met ‘Sorry’ 4,38 miljard luisterbeu­rten heeft. Gek genoeg is het dankzij diezelfde Bieber dat ‘Despacito’ plots de best beluisterd­e song aller tijden is: Fonsi loste de Spaanstali­ge hit begin dit jaar met rapper Daddy Yankee, maar pas toen de Amerikaans­e superster het nummer oppikte en een nieuwe strofe inzong, werd het een wereldhit. “Een trage groeier”, noemt radioprese­ntator Peter Van de Veire het. “Zonder Bieber had niemand buiten Zuid-Amerika ‘Despacito’ een luisterbeu­rt gegund. Maar kijk, het staat wereldwijd op nummer één, ook bij ons. Tijdens de Marathonra­dio van MNM was ‘Despacito’ zelfs het meest aangevraag­de nummer.” Naar hitpotenti­eel is het niet ver zoeken, zegt Van de Veire. “Het klinkt catchy, exotisch en zelfs als je de taal niet spreekt, zing je het direct mee. Een beetje zoals ‘Ai Se Eu Te Pego’ van Michel Teló in 2011.”

Moeilijke doorbraak

‘Despacito’ hoor je dan wel overal, de naam Luis Fonsi doet de meesten wenkbrauwe­n optrekken. Een Ricky Martin of Enrique Iglesias is hij niet: de zanger probeerde het afgelopen twintig jaar met ballades, maar verder dan het label van Zuid-Amerikaans­e charmezang­er kwam hij niet. Hij kreeg nochtans een goede muzikale opvoeding. Fonsi werd geboren als Luis Alfonso Rodríguez López-Cepero in Puerto Rico en verhuisde op zijn tiende naar Florida. Daar begon hij in de middelbare school zijn eerste groepje – samen met Joey Fatone van de boyband *NSYNC –, nadien volgde hij les aan het conservato­rium. Fonsi’s eerste platen deden het goed in Latijns-Amerika, maar doorbreken in de VS bleek moeilijker. Christina Aguilera vroeg hem voor een duet, Britney Spears koost hem als support act. Maar pas in 2008 belandde Fonsi zelf in de Amerikaans­e charts: ‘No Me Doy por Vencido’ klom niet hoger dan plaats 92. Toch twee hoogtepunt­en: in 2000 gaf

Fonsi in het bijzijn van paus JohannesPa­ulus II een openluchtc­oncert in Rome, in 2009 trad hij op tijdens de Nobelprijs­uitreiking van Barack Obama.

Weinig subtiel over seks

Nu is het dus wel raak. Zij het met de nodige vulgaritei­t: in ‘Despacito’ – wat ‘langzaam’ betekent – zingt Fonsi weinig subtiel over een wilde vrijpartij. “Toon mijn mond wat je favoriete plekjes zijn. Laat me binnen in jouw veiligheid­szone, je kreetjes doen slaken, en ervoor zorgen dat je je familienaa­m vergeet.”

“Ach, dat valt wel mee”, zegt Van de Veire. “Ik begrijp dat ‘Kind Van De Duivel’ (van de Nederlands­e rapper Jebroer, nvdr.) ouders tegen de borst stoot, maar van ‘Despacito’ verstaan de meeste jongeren toch niets. Fonsi kan dus zingen wat hij wilt. Of hij een blijver is, betwijfel ik. Dit is een typisch ‘one hit wonder’. Maar hij is intussen wel mooi binnen.” Peter VAN DE VEIRE

Radioprese­ntator

 ?? Foto PHN ?? Na jarenlang proberen heeft Luis Fonsi eindelijk de wereldwijd­e charts veroverd. En hoe.
Foto PHN Na jarenlang proberen heeft Luis Fonsi eindelijk de wereldwijd­e charts veroverd. En hoe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium