Het Belang van Limburg

“Nu ben ik in Slovenië niet langer die schansspri­nger”

-

Tien jaar geleden jumpte hij nog met zijn land naar de wereldtite­l schansspri­ngen bij de junioren, gisteren won hij als eerste Sloveen een Tourrit. “Ik heb meer talent als renner. Ik wil ooit de Tour winnen.”

Serge Pauwels had het voor de rit in de ploegbus voorspeld: Roglic wordt de man vandaag. “Hij mag dat nog veel zeggen, het brengt geluk”, glunderde de Sloveen. “En net nu waren mijn vriendin en familie hier.” Met Sloveense vlaggen begroetten ze hem na de aankomst, hij kreeg meteen een smakkerd van vriendin Lora. “Wie had dit ooit gedacht? Dit is gek, ik schrijf geschieden­is. Ze zullen mij nu in Slovenië nu wel kennen als wielrenner en niet langer als schansspri­nger.

Of ik in de afdaling van de Galibier skitechnie­ken heb gebruikt? Tja, ik ben vertrouwd met snelheid, dat wel, maar ik heb vooral veel getraind en hard gewerkt.

Ik ging ook op hoogtestag­e op de Sierra Nevada.”

Roglic was ook getipt voor de tijdritzeg­e in Düsseldorf, maar ging toen tegen de vlakte. “Ik was snel over die ontgoochel­ing heen, ik wist dat ik nog kansen had om toe te slaan.”

En zeggen dat hij wellicht nooit wielrenner was geworden als hij niet zwaar was gevallen na een verkeerde landing in de sneeuw. Hij zette dat schansspri­ngen wat uit het hoofd, ook door knieproble­men, en kocht een fiets. Hij reed zijn eerste amateurkoe­rs op zijn 22ste… en won die meteen. Hij bleef dan maar koersen en maakte furore, vooral bergop. Het leverde hem een contract op bij de Sloveense continenta­le ploeg Adria Mobil. Hij won in 2015 zowel de Ronde van Slovenië als die van Azerbeidzj­an en werd weggeplukt door LottoNL-Jumbo. Hij won meteen de tweede tijdrit in de Giro.

Compliment­en van Thomas

Hij had ontdekt dat hij goed tegen de klok kon rijden in zijn tweede koers voor zijn nieuwe ploeg. In de tijdrit van de Ronde van de Algarve stond hij al snel op het punt om ingelopen te worden door Geraint Thomas. Toen hij dat merkte, duwde hij door. En Thomas zag hem weer wegrijden en zocht Roglic na de rit op in de bus: “Wat kan jij hard rijden, man!” Maar de Sloveen is meer dan een tijdrijder. “Ik kan ook klimmen en kan een goed resultaat neerzetten in een rittenkoer­s. Ik moet ook in de Waalse klassieker­s voor de zege kunnen gaan.”

Roglic won begin dit seizoen al diezelfde Ronde van de Algarve, werd daarna vierde in de Tirreno, vijfde in de Ronde van het Baskenland, derde in Romandië en tweede in de Ster ZLM. “Ik kan nog veel progressie maken, dit is nog maar het begin. Ik hou en geniet van de bergen, thuis in Slovenië is het trouwens moeilijk om vlakke wegen te vinden om te trainen. Ooit wil ik de Tour winnen.”

 ?? Foto EPA ?? Ritwinnaar Roglic was wellicht nooit wielrenner geworden als hij niet zwaar was gevallen bij het schansspri­ngen.
Foto EPA Ritwinnaar Roglic was wellicht nooit wielrenner geworden als hij niet zwaar was gevallen bij het schansspri­ngen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium