Het Belang van Limburg

“ZO'N KANS OP GROEN KRIJG IK NOOIT MEER”

- Hugo COOREVITS

“Zonde van het groen, maar ook dat is wielrennen.” Marcel Kittel wond er geen doekjes om waarom hij op de top van de Croix de Fer een einde maakte aan de lijdensweg. “Leeg, ziekjes en dan die crash waarbij heel mijn rechterkan­t pijn deed en zwol. Ik ben heel ontgoochel­d dat ik zo'n kans voorbij zie vliegen.” Het streng bewaakte Club Med in La Salle-lesAlpes, daar eindigde de Tour van Kittel in mineur. Terwijl wat verder president Emmanuel Macron na een leuk dagje Alpen in zijn helikopter naar Parijs vloog, stapte Marcel Kittel het hotel buiten voor zijn allerlaats­te gesprek met de media. De Duitse topspurter ging gisteravon­d de geschieden­is in als de zesde renner ooit die in het groen de strijd staakte in de Ronde van Frankrijk. De eerste was Cyrille Guimard in 1972, twaalf jaar geleden was dat Tom Boonen, ook al na een crash die hem uiteindeli­jk deed stoppen.

“Het is moeilijk om te omschrijve­n hoe ik me nu voel. Dit is géén happy end”, stelde Kittel. “Met vijf ritzeges naar huis trekken, is op zich heel uitzonderl­ijk, maar anderzijds is de ontgoochel­ing net zo groot dat ik op deze manier de ploeg moet achterlate­n. Na vijf hoogtepunt­en eindig je liever niet zo. Ik was graag naar Parijs gegaan. Zo'n kans op groen krijg ik misschien nooit meer, maar het is nu zo. Ik blijf positief ingesteld. Volgend jaar is er opnieuw een Tour. Toch ben ik zeker dat op termijn zowel de ploeg als ik met trots terugkijke­n op de manier waarop we tot vijf keer toe wonnen en het ook met de groep vierden. Dat blijft me voor altijd bij.”

Uitzichtlo­os

Een val na twintigtal kilometer luidde de zwanenzang in van de Duitser die eigenlijk al sinds zaterdag goed op de sukkel was.

“We probeerden het geheim te houden dat ik een beetje ziek was. De tweede week had ik wat last van de buik en daarboveno­p werd ik nog verkouden. Op de tweede rustdag was onze ploeg precies één ziekenhuis. Voor Philippe (Gilbert, nvdr.) ging het al helemaal niet meer. Zelf had ik er minder last van, maar als je dan zoals gisteren crasht, dan verlies je opnieuw dat extra procent die je nodig hebt om echt tot Parijs te kunnen vechten voor het groen. Ik heb het geprobeerd om de gruppetto te volgen, maar dit was onbegonnen werk.”

Alles voor Martin

“Ik weet niet eens hoe ik in die val betrokken raakte. De weg versmalde ineens. Vooraleer ik het wist, lag ik tegen de grond. Ik probeerde zo snel mogelijk opnieuw op de fiets te raken, maar ik voelde natuurlijk wel snel pijn aan de hele rechterkan­t. Ik raakte ook op mijn rug veel huid kwijt. Rond mijn heup voelde ik het zwellen. Trappen was echt een pijnlijke ondernemin­g. Je blijft je motiveren. Tot je ineens ziet dat je niet meer sneller kan, tot je bij de minste versnellin­g bij de ploegmaten eraf moet, en de gruppetto verder en verder wegrijdt.”

“Op dat moment lag ik al achttien minuten

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium