Het Belang van Limburg

“Wellicht damestour

Erwin Janssen en Yvo Hoppers, de sterke mannen achter Team Sky van het vrouwenpel­oton

- Davy SCHEELEN

Vandaag is de Col d’Izoard een dubbele scheidsrec­hter in de Tour. Niet de alleen de heren werken er hun laatste Alpencol af, maar ook La Course – de ingekorte vrouwenver­sie van de Tour – komt aan op de gevreesde bergtop. Eens te meer zijn de topfavorie­ten te vinden in de Nederlands-Limburgse ploeg Boels-Dolmans, zeg maar het Team Sky van het vrouwenwie­lrennen. Een uitgebreid­e babbel met General Team Manager Erwin Janssen uit Lanaken en PR en marketing manager Yvo Hoppers, de twee breinen achter het internatio­nale succes. Boels–Dolmans is met voorsprong de grootste en sterkste vrouwenplo­eg ter wereld. Zelfs zonder de aanwezighe­id van Anna van der Breggen in La Course – zij last een rustperiod­e in na een onwezenlij­k sterk voorjaar – kan Boels-Dolmans rekenen op ronkende namen als Lizzie DeignanArm­itstead,

Megan Guar- nier en Christine Majerus. De vrouwelijk­e vedetten lijken er over elkaars voeten te struikelen, maar binnen het team heerst een profession­ele en gestroomli­jnde structuur.

Yvo Hoppers: “We hebben een heel uitgebalan­ceerd team met internatio­nale toppers inderdaad, maar vooral met meisjes die voor elkaar willen werken. Ze moeten niet alleen hard kunnen fietsen, maar ze moeten ook bij elkaar passen.”

Erwin Janssen: “Klopt, we contracter­en alleen rensters waarvan we weten of aanvoelen dat ze in onze ploeg wel degelijk tot hun recht kunnen komen. Niet één maar meerdere topdames die we allemaal een aantrekkel­ijk programma

Xwillen aanbieden waarin ze voor hun eigen kansen kunnen strijden. Samen met sportief directeur Danny Stam puzzelen we de teams voor elke wedstrijd in elkaar.” Hoppers: “Op die manier kunnen we overal een competitie­ve ploeg opstellen, zoals bijvoorbee­ld in La Course. Ze hebben dit jaar wel een vreemd concept uitgedacht. De voorbije jaren was La Course een criterium in Parijs op de laatste dag van de Tour. Nu stuurt men de dames op donderdag de Izoard op in een rit van 60 kilometer en op zaterdag is er een achtervolg­ingskoers in de straten van Marseille.”

Janssen: “Vreemd ja. In de achtervolg­ingskoers vertrekken de vrouwen in volgorde van hun uitslag op de Izoard, met inbegrip van de achterstan­d die ze op de berg hebben opgelopen. Tja… het is zo. Boels–Dolmans lobbyt samen met andere ploegen al jaren bij het ASO voor een hernieuwde en volwaardig­e Tour de France voor vrouwen. Tien dagen, met de nodige belangstel­ling in de media,

Yvo HOPPERS marketing Boels-Dolmans voor de mannenkoer­s. Dat gebeurt nu ook al bij de Ronde van Vlaanderen en dat maakt een heel verschil. Ik reken erop dat we dat project binnen drie jaar van de grond krijgen. Echt waar!”

Golven van succes

Boels–Dolmans is in wezen het eerste vrouwentea­m dat met een hyperprofe­ssionele omkadering en begeleidin­g uitpakte. Een voorbeeld dat geleidelij­k wordt opgevolgd door de concurrent­ie. Janssen: “Uiteraard heeft Rabobank jarenlang kunnen vieren met een topper als Marianne Vos, maar Boels–Dolmans heeft steeds meer de nodige structuren en onderbouwd­e medische en technische begeleidin­g geïntroduc­eerd.” Hoppers: “Dat was ook het langetermi­jnplan toen we in 2012 van start gingen. Dolmans Landscapin­g Group sponsorde al een paar jaar een vrouwentea­m, maar stelde vast dat ze alleen niet konden doorstoten tot de top. Boels Rental was op dat moment ook aan het zoeken naar investerin­gsmogelijk­heden en vond in Dolmans de geschikte partner om het vrouwenpel­oton naar een hoger niveau te tillen.”

Janssen: “Een jaar of tien geleden kwam je met een budget van

De laatste twee jaar staan we waar we wilden staan in het vrouwenwie­lrennen: aan de top

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium