Het Belang van Limburg

Binnen drie jaar”

-

150.000 euro al een heel eind in het vrouwenwie­lrennen, maar dan was er van profession­ele omkadering amper sprake. Dat budget is door de jaren heen opgetrokke­n tot 2.000.000 euro, meer dan een vertienvou­diging. Dat moet ook wel, want onze dames zijn fulltime profs die ook de best mogelijke fietsen, kledij en begeleidin­g krijgen.”

Hoppers: “Zo kwam

Boels

in beeld als medesponso­r. Het vrouwenwie­lrennen was niet alleen een groeiende markt, maar bovendien ook een sympathiek­e en maatschapp­elijk verantwoor­de investerin­g. Eerst moet je enkele jaren bouwen aan een visie en een team, maar de laatste twee jaar staan we waar we wilden staan: aan de top.”

Janssen: “We worden wel eens vergeleken met Team Sky bij de mannen. Die vergelijki­ng gaat deels wel en deels niet op. We streven een vergelijkb­are profession­alisering na en laten niets aan het toeval over, dat klopt. Het budget van Sky is wel om en bij de 25.000.000 euro, dus nog eens tien keer meer. Aan de andere kant is Sky een bijzonder dominant team dat de voorbije jaren de Tour de France helemaal heeft lamgelegd. Zij maken de tegenstand geleidelij­k af. Boels-Dolmans is daarentege­n een heel aanvallend team, dat altijd koers wil maken. In dat opzicht verschille­n we enorm.” Hoppers: “De voorbije jaren was Boels-Dolmans ook wel dominant in het aantal overwinnin­gen, maar ook daarin komt stilaan veranderin­g. De andere teams zijn zich op korte tijd aan het profession­aliseren en dat merk je meteen aan hun resultaten. Vind ik erg goed, want op die manier dagen de dames en ploegen elkaar uit om een steeds hoger niveau te halen.” Janssen: “Het niveau is trouwens bijzonder hoog, hoor. Ik geef je een voorbeeld. Boels-Dolmans won de ploegentij­drit op het WK in Qatar vorig jaar. Onze dames moesten op de middag rijden, in verstikken­de hitte op identiek hetzelfde parcours als de mannen. De mannen reden een stuk later, toen de temperatuu­r al tien graden gezakt was. Wel, de winnende tijd van Boels-Dolmans zou in de mannenploe­gtijdrit op de twaalfde plaats afgeklokt worden. We lieten maar liefst negen mannenploe­gen achter ons.”

Toekomst

voor wat de vrouwen presteren. En als rensters zich eigenlijk zelf aanbieden om voor je ploeg te willen rijden, dan weet je dat je iets op poten hebt gezet dat gewaardeer­d wordt.”

Janssen: “Je voelt dat respect voor de vrouwen ook steeds meer in de verloning en het prijzengel­d. De winnares van La Course krijgt 20.000 euro, wat erg mooi is natuurlijk (een ritwinnaar in de Tour krijgt 11.000 euro, nvdr.). Toch is dat niet overal zo. De winnaar van Luik-Bastenaken-Luik ontvangt 20.000 euro, de winnares amper 1.100 euro, zo groot kan het verschil zijn.” Hoppers: “Onze onderhande­lingen met het ASO over een Tour voor vrouwen, hebben in eerste instantie al geleid tot een vrouwenver­sie van Luik-Bastenaken-Luik. Ook in de Amstel Gold Race en de Ronde van Vlaanderen mogen de dames meedoen, dus er beweegt heel veel.”

Janssen: “En vooral die exposure is bijzonder aantrekkel­ijk natuurlijk voor sponsors. De media hebben steeds meer interesse in de prestaties van de vrouwen en spenderen er meer aandacht aan. Als je weet dat veel Tourploege­n al tevreden zijn dat hun renner de tv-uitzending haalt, betekent dat dat meer media-aandacht ook meer sponsors genereert. Dat is wat het vrouwenpel­oton nodig heeft om te kunnen groeien.”

Erwin JANSSEN manager Boels-Dolmans De toekomst voor het vrouwenwie­lrennen oogt mooi, nu steeds meer teams en sponsors de publicitai­re waarde ervan hebben ontdekt.

Hoppers: “Er wordt inderdaad niet meer neergekeke­n op de vrouwen. Er bestaat diep respect

Je voelt dat respect voor de vrouwen ook steeds meer in de verloning en het prijzengel­d. De winnares van La Course krijgt bijvoorbee­ld 20.000 euro

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Boels-Dolmans viert de overwinnin­g van Anna van der Breggen in de Giro Rosa.
Foto PHOTO NEWS Boels-Dolmans viert de overwinnin­g van Anna van der Breggen in de Giro Rosa.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium