Het Belang van Limburg

DOOR DE PIJNGRENS

Tweestrijd voor de titel: Santermans of Van Daele

- Jürgen SCHROOTEN

Zondag valt aan de Runksterki­ezel in Hasselt het doek over het BK zijspannen. Thuisrijde­r Kristof Santermans telt amper twee puntjes voorsprong op Jason Van Daele. Zowel Santermans (pols) als Van Daele (elleboog) komen geblesseer­d aan de start en moeten dus door de pijngrens. Kristof Santermans brak op 11 juni zijn pols in de GP van Letland. De Hasselaar maakte twee weken geleden zijn comeback in Lommel. “Mijn pols is zeker nog niet genezen”, zegt Santermans. “De GP in Lommel, in het zand, viel al bij al goed mee. Maar afgelopen weekend in Strassbess­enbach was het afzien. Harde baan, enkele afsprongen: dat was geen pretje. Ik ben de tweede reeks dan ook niet meer gestart. Ik wilde m’n pols sparen voor dit BK.” Santermans, die naast rijder ook organisato­r is van de BK-race in Hasselt, beseft dat hij de pijn zal moeten verbijten. “Dit kan mijn eerste Belgische titel worden. Daar moet alles voor wijken.” Veertig is de Hasselaar intussen. Ervaring in overvloed dus. “Toch moet ik bekennen dat ik nerveuzer ben dan anders.”

Niet gezond

Santermans moet aan de Runksterki­ezel één man in de gaten houden: Jason Van Daele. De West-Vlaming komt eveneens krakkemikk­ig aan de start. Hij is al sinds oktober vorig jaar op de sukkel met zijn elleboog. Eerst wilde een breuk niet goed helen, nu blijkt ook de gewrichtsb­and nog afgescheur­d. Een operatie is noodzakeli­jk.

“Maar eerst pik in deze BK-race nog mee”, zegt Van Daele, die sinds april geen wedstrijd meer heeft gereden. “Gezond is het niet, dat weet ik ook wel. Maar ik sta op slechts twee punten van Santermans. Die titel ga ik hem niet zomaar cadeau geven. Ook voor mij kan het een eerste Belgische titel worden. Daar wil ik wel wat pijn voor lijden.”

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Kristof Santermans en Lauris Daiders kunnen hun eerste Belgische titel pakken.
FOTO JEFFREY GAENS Kristof Santermans en Lauris Daiders kunnen hun eerste Belgische titel pakken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium