Het Belang van Limburg

Slachthuis Eisden mag toch uitbreiden

Milieuverg­unning ondanks negatief advies van de stad

- Liliana CASAGRANDE/Jos THOMASSEN

Het slachthuis van Eisden krijgt van gedeputeer­de van Leefmilieu Ludwig Vandenhove (sp.a) een milieuverg­unning waardoor het kan uitbreiden. De gemeente had nochtans een negatief advies gegeven. “De bezwaren die de gemeente maakte, hadden te maken met stedenbouw­kundige aspecten en niet met het milieu”, zegt Ludwig Vandenhove. “Daarom heb ik daar geen rekening mee gehouden. Het slachthuis krijgt een milieuverg­unning tot 2021. Het advies van de provincial­e milieucomm­issie was ook gunstig.” Benelux Meat krijgt wel een aantal bijzondere voorwaarde­n opgelegd. Zo moeten de motoren van de vrachtwage­ns tijdens het laden worden afgezet, moet tijdens lange weekends het slachtafva­l afgevoerd worden, moeten de mestcontai­ners volledig afgesloten worden en krijgt het bedrijf het stappenpla­n opgelegd om de geurhinder te beperken.” “We hebben negatief advies gegeven omdat het slachthuis in een woonbuurt ligt”, zeg schepen

Erik Kortleven (Open Vld).

Uitbreidin­g

“We krijgen klachten van de buurt over geluid, verkeer en geur”, zegt schepen Mieke Ramaekers (CD&V). “Daarom hebben we het slachthuis gevraagd om te verhuizen naar de Oude Bunders, daar staan trouwens bedrijven leeg. Een jaar geleden hebben we daar gesprekken over gevoerd, maar die zijn stilgevall­en. Het gaat om een uitbreidin­g met een extra slachtlijn. De huidige vergunning vervalt ook in 2021, dus voor een uitbreidin­g konden ze ook geen vergunning krijgen die langer loopt.”

De gemeente werkte een paar jaar geleden nog samen met het slachthuis voor het Offerfeest. “Dat doen we niet meer”, zegt Mieke Ramaekers. “We geven wel geld aan de Marokkaans­e moskee die op haar beurt dan schapen laat slachten in het slachthuis. We werken voor het Offerfeest wel nog samen met de gemeente Genk. Onze mensen kunnen daar ook hun schapen laten slachten op de eerste dag van het Offerfeest.”

Buurt

De meeste buren wonen al lang in de omgeving van het slachthuis en zijn vertrouwd met de situatie. “Vroeger was het soms wel eens erg, maar nu zijn de normen verstrengd en kan ik zelfs met het raam open slapen”, zegt een buur. “De aanvoer van het slachtvee gebeurt ’s nachts en ’s zaterdags is alles om 13 uur afgelopen. Hier lopen ook constant drie à vier dierenarts­en rond. Ik denk dat slechts één buur tegen de uitbreidin­g is.”

 ?? FOTO MIST ?? “We hebben het slachthuis gevraagd te verhuizen naar de Oude Bunders, maar die gesprekken zijn stilgevall­en”, zegt schepen Mieke Ramaekers.
FOTO MIST “We hebben het slachthuis gevraagd te verhuizen naar de Oude Bunders, maar die gesprekken zijn stilgevall­en”, zegt schepen Mieke Ramaekers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium