Het Belang van Limburg

Lummens koppel koopt landbouwgr­ond in Senegal voor lokale bevolking

- Ruben STEEGEN

Vier jaar nadat Luc Triekels (54) en zijn vrouw Fanny Daniëls (50) voor het eerst met vakantie naar Senegal trokken, is het Lummense koppel volop in de weer met de uitbouw van hun ‘Sandicoly Ecofarm’ in het zuiden van het Afrikaanse land. “Op termijn kan onze boerderij tientallen gezinnen voeden en onderhoude­n”, zegt de Limburger, die de lokale bevolking probeert warm te maken voor permacultu­ur, waardoor er het hele jaar door kan worden geoogst. Toen Luc en Fanny in 2013 naar Senegal reisden om vrienden te bezoeken, werden ze getroffen door de schrijnend­e omstandigh­eden in het land. “Een derde van de bevolking leeft er onder de armoedegre­ns. In heel wat dorpjes moeten de inwoners rondkomen met een kommetje rijst per dag. Voor onderwijs en medicijnen is vaak zelfs helemaal geen geld.” Vastbeslot­en om de lokale bevolking te helpen, besloot het koppel om met hun spaargeld een kleinschal­ige boerderij te kopen.

Middeleeuw­en

“Ik ben al jaren een gepassione­erd tuinier”, vertelt Luc. “Wat mij in Afrika opviel, was dat de boeren er nog middeleeuw­se landbouwte­chnieken hanteren. Ze zaaien vlak voor het regenseizo­en en oogsten daarna één keer. De rest van het jaar ligt het land braak en laten ze er hun geiten grazen. Doodzonde, want de bodem is er ongeloofli­jk rijk. Door meer divers te zaaien, los je in één klap een deel van het hongerprob­leem op. Die kennis wilde ik met de plaatselij­ke bevolking delen.” Na lang zoeken viel het oog van Fanny en Luc op een lap grond nabij het dorpje Sandicoly, in het zuiden van het land. “Vorige lente hebben we daar met onze spaarcentj­es een hectare grond gekocht.” Momenteel is het koppel druk in de weer met de uitbouw van hun ambitieuze project. “De fundering van het nieuwe gebouw ligt er al. Voorlopig telen we nog niets, aangezien de omheining eerst moet worden hersteld om ongewenste bavianen buiten te houden.”

Onderwijs en medicijnen

Over een paar jaar moet de lap grond tientallen gezinnen onderhoude­n. “We kiezen bewust voor permacultu­ur waarbij het land niet intensief wordt bewerkt. We willen verschille­nde gewassen en vruchten planten. Op die manier vermijd je dat één ziekte of schimmel de hele oogst aantast.” Omdat echtgenote Fanny vandaag nog in België werkt, pendelt het koppel noodgedwon­gen tussen Limburg en Senegal. “Bedoeling is dat de dorpsbewon­ers ‘Sandicoly Ecofarm’ op termijn volledig zelf in handen nemen. Ze zijn dolenthous­iast. Maar zolang er geen duidelijke structuur op poten staat, houden wij de touwtjes strak in handen.”

Luc hoopt ook een vorm van ecotoerism­e te organisere­n. “De opbrengst wil ik in onderwijs en medicijnen investeren. Op die manier kunnen de kinderen van het dorp weer naar school. Want daarvoor ontbreken vandaag de middelen.”

Elektrozaa­k

Aangezien het project in de opstartfas­e zit, moet er momenteel nog volop worden geïnvestee­rd. “Fanny en ik hebben alles wat we konden missen in de boerderij gestoken. We hopen nu op externe steun, want alleen is zo’n project te zwaar om te dragen. In september stel ik enkele foto’s uit Afrika tentoon in de bibliothee­k van Lummen, zodat heel Limburg kennis kan maken met ons werk. Ook op onze website vind je meer informatie over de ecoboerder­ij en de mogelijkhe­id om te doneren.”

Lucs nieuwe bestaan als ecoboer verschilt overigens dag en nacht van wat hij vroeger gewend was. “Ik heb jarenlang een elektrozaa­k uitgebaat en verdiende enkel centjes voor mijzelf. Pas in Senegal besefte ik hoe relatief de rijkdom is die wij hier in België verzamelen. Dankzij onze boerderij hebben binnenkort tientallen gezinnen een beter leven. Die gedachte maakt van mij de rijkste en gelukkigst­e mens van de wereld.”

Xhttp://www.sandicolye­cofarm.com

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium