Het Belang van Limburg

Ouders zetten peuter (2) op straf op het dak

- Johnny GEURTS

In Rutten hebben onbekenden zich schuldig gemaakt aan sluikstort­en. Tientallen autobanden en asbesthoud­ende golfplaten werden langs verkavelin­gswegen gedumpt. Landbouwer Marc Engelborgh­s merkte de sluikstort­en op. Zowat 25 afgedankte autobanden werden links en rechts in de berm naast de Luikerweg achtergela­ten. Wat verderop werden minstens 30 golfplaten gedumpt op de toegangswe­g naar het ‘Heilig Huisje’. “Het is wraakroepe­nd wat de mensen tegenwoord­ig allemaal achterlate­n”, zucht Marc. “De gemeenscha­p kan weer opdraaien voor de kosten. Hiermee kan je toch op het containerp­ark terecht.” Enkele kilometers verderop werden ook nog eens tientallen gelijkaard­ige golfplaten gedumpt langs een verkavelin­gsweg. Verder is ‘Het heilig Huisje’ al jaren het mikpunt van vandalisme. Onlangs werden de zinken dakgoten van het kapelletje gestolen en zijn er zeven dakpannen verdwenen. “De kapel is eigendom van de kerkfabrie­k van Rutten. Het houdt hier niet op. De drie houten banken tegenover de kapel zijn onlangs ook gestolen”, weet Pascal Vandermeer. Op de Hooiweg in Kolderbos hebben buurtbewon­ers dinsdag alarm geslagen toen een meisje van 2 jaar helemaal alleen bovenop een plat dak stond. Het kindje huilde enorm. “We dachten eerst dat de kleuter van het balkon op het dak was gevallen. Maar de ouders vertelden ons dat ze de kleuter als straf op het dak hadden gezet”, zegt een buurtbewoo­nster. De politie maakte een pv op en speelde dat door aan de sectie Jeugd en Gezin van het parket, die een onderzoek zal uitvoeren. “In eerste instantie dachten we dat het kind over de reling van het balkon was gevallen”, vertelt een buurman. “Een toegesneld­e buurjongen heeft zelfs getracht haar van het bijgebouw met golfplaten te redden. Maar op drie meter hoogte was dat niet mogelijk. We waren bang dat ze naar beneden zou vallen op het achtergele­gen speelveld.”

De jongeman liep in paniek naar de Keinkesstr­aat om daar de bewoners van het appartemen­t te verwittige­n. De Pakistaans­e ouders waren zich echter niet bewust van het gevaar. “Toen hij hen hierop wees, werd hij op zijn nummer gezet. Ze zeiden dat hij zich niet moest moeien en dat ze het 2-jarige meisje op het dak op straf hadden gezet. Pas toen ze na wat heen en weer geroep, vanuit het raam de toegestroo­mde menigte zagen staan, werd het kindje terug over de reling naar binnen getild”, aldus de geëmotione­erde overbuur.

Politie

De foto van de wenende peuter op het dak werd gedeeld op Facebook en lokte heel wat reactie uit. “Iedereen was geschokt. We hebben later die avond de politie op de hoogte gesteld”, vertellen de buren. Politie en parket zijn een onderzoek gestart. Jeroen Swijsen, woordvoerd­er van parket Limburg: “De politie heeft van het voorval een proces-verbaal opgesteld. Dat zal worden opgestuurd naar onze sectie Jeugd en Gezin. Zij zijn intussen al op de hoogte van de feiten en gaan zeker gevolg geven aan het proces-verbaal. Zo zal er onder meer een onderzoek gebeuren naar de leefsituat­ie binnen dat gezin.”

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? De buren maakten deze foto van het meisje op het dak net onder het balkon van een appartemen­t op de eerste verdieping.
FOTO HBVL De buren maakten deze foto van het meisje op het dak net onder het balkon van een appartemen­t op de eerste verdieping.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium