Het Belang van Limburg

Geen vergunning voor 1.440 varkens

Inwoners Gestel halen opgelucht adem

- Koen LUTS

Zeven jaar na de oorspronke­lijke aanvraag is nu duidelijk dat er geen varkensbed­rijf mag komen in de Helderstra­at. Een landbouwer wou in twee voormalige stallen voor vleeskalve­ren 1.440 varkens onderbreng­en. Liefst 103 klachten werden ingediend door omwonenden en ook de gemeente zag liever geen groot varkensbed­rijf in Gestel. Heel wat inwoners van Gestel halen na 7 jaar opgelucht adem omdat er geen varkensbed­rijf komt in de Helderstra­at. Schepen van Leefmilieu Wim Vangeel: “Er werden 103 klachten ingediend. Dit dossier heeft dus wel geleefd in het gehucht. Tot 2008 werden de twee grote stallen gebruikt voor het vetmesten van kalveren en daarna stonden de gebouwen leeg. Zeven jaar geleden vroeg de landbouwer een vergunning aan om in de stallen 1.440 mestvarken­s onder te brengen. De deputatie weigerde de vergunning en de landbouwer ging in beroep. Samen met een groep buurtbewon­ers hebben we als gemeente een procedure opgestart bij de Raad van State. Intussen zijn we zeven jaar verder en onlangs kregen we van minister Schauvlieg­e een ministerie­el besluit dat er geen varkensbed­rijf mag komen.” Patrick De Kort is een van de buurtbewon­ers: “Elf jaar geleden kochten we onze woning op 60 meter van de boerderij met vleeskalve­ren. Daar hadden we weinig of geen last van. Alleen bij warm weer zaten hier veel vliegen. Maar een varkensbed­rijf was voor ons absoluut niet leefbaar en we vreesden voor geurhinder. In een straal van 350 meter bevinden zich hier zeventig woningen. Varkens stoten heel wat ammoniak uit en dat is immens ongezond.”

Volharding

“Er zou ook veel fijn stof vrijkomen. Een bijkomend probleem was de waardeverm­indering van onze woningen. De gemeente en de deputatie weigerden de vergunning. Daarna stapten we met zowat dertig gezinnen én de gemeente Lummen naar de Raad van State. Met de buren zamelden we twee keer geld in om onze advocaat te betalen. De Raad van State behandelde het dossier drie keer. Burgemeest­er Luc Wouters en schepen Wim Vangeel stonden voor 100 procent achter ons. Dankzij hen en een gezonde dosis volharding komt er nu geen varkensbed­rijf”, besluit Patrick De Kort. Begin dit jaar werden het huis, de stallen en de gronden gedwongen verkocht. Advocate An Kenis kocht alles. “Dit is een idyllisch plekje om te wonen. In een van de stallen is plaats voor mijn twee pony’s, de rest wil ik verhuren als opslagplaa­ts.”

Met de buren zamelden we twee keer geld in om onze advocaat te betalen. De Raad van State behandelde het dossier drie keer

Patrick DE KORT

Buurtbewon­er

 ??  ??
 ?? Foto KOEN LUTS ?? In de voormalige stallen voor vleeskalve­ren mag van de Raad van State geen varkensbed­rijf met 1.440 dieren komen.
Foto KOEN LUTS In de voormalige stallen voor vleeskalve­ren mag van de Raad van State geen varkensbed­rijf met 1.440 dieren komen.
 ?? FOTO KOEN LUTS ??
FOTO KOEN LUTS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium