Het Belang van Limburg

“Ik laat me niet afschrikke­n door een internatio­nale topcast”

Vlaamse regisseur Hans Herbots werkt samen met topcast voor Britse serie ‘Riviera’

- Tom VETS

De ‘Riviera’ komt naar België. Niet de Franse kust zelf, maar de Britse topserie. Die wordt vanaf 25 juli uitgezonde­n op Eén. De Antwerpse Hans Herbots regisseerd­e een deel van de serie. “In het Verenigd Koninkrijk haalt de serie al hogere kijkcijfer­s dan ‘Game of Thrones’”, aldus Herbots. “Komt ‘Riviera’ ook op de Vlaamse tv?” Regisseur Hans Herbots, bekend van ‘Als De Dijken Breken’ en de film ‘De Behandelin­g’, is enigszins verrast als we hem bellen in Londen. “De serie is al aan een pak landen verkocht, maar dat ook Eén toehapte, wist ik niet. Enfin, het plaatje klopt wel. ‘Riviera’ is echt een reeks om in de zomer te bekijken: een intrigeren­d verhaal in een zonnige omgeving.” Herbots vertoeft al ruim een halfjaar in Londen. “Om een nieuwe serie te draaien. Maar eerst heb ik hier nog meegeholpe­n aan de montage van ‘Riviera’.”

Glamoureuz­e onderwerel­d

Voor ‘Riviera’ vertrok Herbots in september 2016 richting Franse Azurenkust. “Het speelt zich af in de glamoureuz­e (onder-)wereld. Een machtig man komt om het leven wanneer een jacht explodeert. Zijn vrouw vermoedt dat de explosie geen ongeval is en dat haar man nog in leven is.” Voor ‘Riviera’ kreeg Herbots Julia Stiles als hoofdrol. “Ik kende haar uiteraard niet persoonlij­k, maar wel van haar films (onder meer het voor acht Oscars genomineer­de ‘Silver Linings Playbook’, nvdr.). Maar zoiets mag je niet afschrikke­n. Als je laat voelen wat je plan is, leggen acteurs zonder probleem hun lot in je handen. Ook de anderen waren niet van de minste: Adrian Lester (‘The Day After Tomorrow’), Anthony LaPaglia (‘Without a Trace’) en Lena Olin (‘Chocolat’). Je moet erin slagen snel wederzijds vertrouwen te kweken. Als dan de eerste repetities vlotjes verlopen, komt het goed.”

Regisseren is overal hetzelfde, al heeft een internatio­nale set ook z’n specifieke vereisten. “Op een Vlaamse set heerst er een groot kampgevoel. Iedereen helpt elkaar. Bij ons is ook het overgrote deel van de medewerker­s jong. Dat komt wellicht door de hoge Hans HERBOTS

Regisseur werkdruk en de lage verloning. In Groot-Brittannië kijkt men vooral naar ervaring. Britten kunnen doorgroeie­n in het wereldje. De meer belangrijk­e personen op de set van ‘Riviera’ waren vaak veertigers of vijftigers. Ook werk je in het buitenland met assistente­n voor kleinere klusjes, terwijl in Vlaanderen er stagiairs worden ingeschake­ld.”

Minder eigen stempel

Een minpuntje van een gedeelde regie-opdracht (‘Riviera’ had vijf regisseurs, nvdr.) is dat je minder je eigen stempel kan drukken. “Ik vond dat niet zo erg”, zegt Herbots. “Het was de eerste keer dat ik zulke grote internatio­nale reeks deed. Dan wil je vooral meesurfen op de flow die je voorganger al heeft opgebouwd. Of dat dacht ik toch. (lacht) Blijkbaar waren die eerste vier aflevering­en niet zo makkelijk geweest om te draaien omdat het verhaal nog niet op punt stond, en men zocht naar de juiste toon. Maar mijn aflevering­en kon ik met cameraman Christophe Nuyens en de acteurs wel mooi optillen. De Britten waren blij met het resultaat.”

Op 15 juni was de Britse première van ‘Riviera’. “In het VK is de reeks alvast een grote hit, de meest succesvoll­e show voor Sky Atlantic ooit, met meer kijkers dan ‘Game Of Thrones’. Als je goede dingen maakt, doet zoiets in Londen snel de ronde”, zegt Herbots. “Ik werk met een talent agency dat zoekt naar nieuwe opdrachten. Als je goed werk aflevert, is het makkelijke­r om gesprekken te regelen. Niet alleen acteurs moeten op casting, hier zijn het ook regisseurs die hun visie moeten verdedigen.”

Herbots werkt nog steeds in Londen. “We leggen de laatste hand aan ‘Rellik’ (omgekeerde van Killer, nvdr.), een serie voor BBC en HBO. De kijker ziet bij aanvang een mogelijke verdachte van een moord, en de reeks vertelt achterstev­oren wat leidde tot die arrestatie. De reeks komt uit de koker van de makers van ‘The Missing’. Ik kom over enkele dagen eindelijk terug naar Antwerpen, na een verblijf van tien maanden in het buitenland. Ik kan niet ontkennen dat dit een impact op mijn privéleven heeft. Na ‘Rellik’ zal het in het VK niet stoppen voor mij. Nu er zich nieuwe dingen aandienen, moeten we (Hans is getrouwd met actrice Lien Van de Kelder, nvdr.) eens goed bekijken hoe we dat gaan doen met ons gezin.”

Op een Vlaamse set heerst een groot kampgevoel. Iedereen helpt elkaar. In GrootBritt­annië kijkt men vooral naar ervaring

 ?? Foto SKY ATLANTIC
FOTO BART DEWAELE ?? Julia Stiles speelt de hoofdrol in ‘Riviera’.
Foto SKY ATLANTIC FOTO BART DEWAELE Julia Stiles speelt de hoofdrol in ‘Riviera’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium