Het Belang van Limburg

Scheidsrec­hters falen grandioos

-

De jaarlijkse testen voor de scheidsrec­hters werden zaterdag een ramp. Drie refs uit 1A faalden, twee refs daagden niet op. Ook zestien (!) lijnrechte­rs uit het profvoetba­l gingen kopje onder. Scheidsrec­htersbaas Johan Verbist zit met een groot probleem. Vandaag doet hij de aanduiding­en voor de eerste speeldag in de Jupiler Pro League, maar het wordt meer puzzelen dan iets anders. Het gevolg van de desastreuz­e testen van afgelopen zaterdag, in het oefencentr­um in Tubize.

Drie van de zeventien refs uit eerste klasse A slaagden niet in de testen. Frederik Geldhof (41) en Christof Dierick (38) faalden voor hun fysieke proeven, die voor het eerst op een kunstgrasv­eld plaatsvond­en. Erik Lambrechts (32) slaagde niet voor zijn theoretisc­he proef. Pas op 7 september krijgen zij een herkansing, tot dan mogen ze niet fluiten of assisteren. Hetzelfde geldt voor Serge Gumienny (45) en Luc Wouters (47). Zij waren nog met vakantie en daagden simpelweg niet op. Sébastien Delferière en Lawrence Visser, die de Supercup voor hun rekening namen, en Bart Vertenten, die de galamatch van Genk floot, waren vrijgestel­d. Zij doen hun testen ook in september.

Wind en kunstgras

Vijf

refs

ontbreken

dus minstens vijf speeldagen. Verbist is ontgoochel­d. “In de eerste plaats ben ik verbaasd dat Geldhof en Dierick niet voor de fysieke proeven slaagden. Stond er een beetje wind? Ja. Hebben ze het kunstgras onderschat? Waarschijn­lijk. Maar ze wisten al in maart dat die testen daar gepland stonden.”

De gebuisden steken vooral de hand in eigen boezem. “Ik had slechte benen, dat voelde ik meteen”, zegt Dierick. “Maar in september zal het wel lukken.” Ook Lambrechts kon het alleen zichzelf verwijten. “Ik had me goed voorbereid op de theorie, het liep helaas mis. Maar ik zal ervoor zorgen dat het geen tweede keer gebeurt.”

Probleem bij lijnrechte­rs

Hoe Verbist de afwezighei­d van de vijf refs kan opvangen? “Door de andere twaalf meer kansen te geven”, zegt hij. “Zo komen de nieuwe stagiairs, die al in play-off 2 floten, nu wat sneller in de running.” Makkelijk gezegd, want het probleem is veel groter dan dat. Vooral met de assistente­n moet er straks worden gepuzzeld. Van de 41 lijnrechte­rs in het profvoetba­l gingen er zaterdag zestien (!) kopje-onder. En wat vooral pijnlijk is: bij de gebuisden zitten ook vier FIFA-lijnrechte­rs, die internatio­naal actief zijn.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Christof Dierick (38) slaagde niet voor de fysieke proeven.
FOTO BELGA Christof Dierick (38) slaagde niet voor de fysieke proeven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium