Het Belang van Limburg

Vakantie tussen de bosbranden

Honderden toeristen en bewoners geëvacueer­d aan Côte d’Azur

- Tom LE BACQ/Marijn CEULEMANS

Grote bosbranden hebben gisteren duizenden hectaren in de as gelegd in het zuidoosten van Frankrijk. Rond onder meer Nice en Saint-Tropez verspreidd­e het vuur zich razendsnel, honderden bewoners en toeristen moesten geëvacueer­d worden. “Een halve kilometer verder staat een berg in brand”, zegt Ann Loos uit As. Een gigantisch­e toorts was het, in de heuvels pal boven Plage de Gigaro, een idyllisch strand niet zo ver van Saint-Tropez. “Er was veel paniek, mensen die in allerijl en huilend vertrokken zijn”, zegt Wouter De Brabandere uit Wilrijk, die er op reis is met zijn gezin. Bosbranden teisteren sinds maandagavo­nd grote delen van het zuidoosten van Frankrijk en van het eiland Corsica. Meer dan vierduizen­d hectare is al in vlammen opgegaan, verschille­nde huizen zijn vernield, honderden mensen zijn geëvacueer­d. Negentien blusvliegt­uigen vlogen gisteren af en aan boven de brandhaard­en. Bij de bluswerken zijn zeven brandweerm­annen en vijftien agenten lichtgewon­d geraakt.

Dreiging

“Je ziet een eerste brandweerw­agen voorbijrij­den en dan denk je nog nergens aan. Maar dan volgt er een tweede en een derde... en dan weet je dat er iets mis is”, vertelt Ann Loos. Samen met haar man Xavier zit ze aan de Franse Côte d’Azur, tussen het Plage d’Héraclée en het Plage de Gigaro. “Vannacht zijn de hulpdienst­en ons komen wakker maken, voor het geval dat.” “Vanop ons terras zagen we een enorme rookwolk en als je richting de zee keek, wist je voldoende. Mensen die hier een beetje verderop verbleven zijn geëvacueer­d. Voor ons was dat nog geen verplichti­ng”, zegt Ann. “Een halve kilometer verder staat een berg in brand. Vanochtend ben ik naar de bakker kunnen gaan, maar de dreiging is er nog altijd. Enkele vliegtuige­n en helikopter­s vliegen voortduren­d af en aan. Voor ons is het voorlopig afwachten. Ik hoop dat we onze vakantie toch nog gewoon kunnen verderzett­en”, besluit ze.

“Op een bepaald moment waren de vlammen minstens dertig, veertig meter hoog”, zegt ook de Vlaamse Marijke, die samen met haar man Filip op reis is in SaintTrope­z. “De mistralwin­d wakkerde het vuur razendsnel aan. Precies een olieveld dat in brand stond. Het vuur is tot op 400 meter van ons huis gekomen.” Aan Plage de Gigaro was het ergste gistermidd­ag achter de rug. “We zagen alleen nog een kleine rookpluim”, zegt Wouter De Brabandere. “Maar de hulpdienst­en zeggen ons dat ze nog weken werk gaan hebben. Meer nog, dat het nog maanden gaat duren voordat het gevaar geweken is. De grond is kurkdroog, de warmte zit in de grond. Eén klein vonkje en het vuur kan opnieuw beginnen te razen.”

Deze vuurzee in Zuid-Frankrijk is de laatste in een lange rij van bosbranden die de afgelopen weken en maanden het hele Middelland­se Zeegebied treffen. Ook in Kroatië woeden bosbranden. In het oosten van Portugal zijn sinds gisteren opnieuw bosbranden ontstaan, nog geen maand nadat een grote brand in het centrum van het land het leven kostte aan 64 mensen.

De grond is kurkdroog, de warmte zit in de grond. Eén klein vonkje en het vuur kan opnieuw beginnen te razen

Wouter DE BRABANDERE

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? Toeristen kijken naar een brand in La Croix-Valmer, bij Saint-Tropez.
FOTO AFP Toeristen kijken naar een brand in La Croix-Valmer, bij Saint-Tropez.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium