Het Belang van Limburg

Logistiek park op Ford Genk kan 2.000 extra jobs opleveren

Intervest en Group Machiels investeren 140 miljoen euro

- Dominiek CLAES

Genk Green Logistics, het samenwerki­ngsverband van vastgoedon­twikkelaar Intervest Offices & Warehouses en de Limburgse Group Machiels, gaat maximaal 140 miljoen investeren in een logistiek park op de zogenaamde zone B van het voormalige Fordterrei­n. Volgens investerin­gsdirecteu­r Marco Hengst van Intervest kan de ontwikkeli­ng in vijf jaar goed zijn voor 2.000 jobs. Intervest Offices & Warehouses heeft meer details over de plannen bekendgema­akt in de marge van de publicatie van zijn halfjaarre­sultaten. Genk Green Logistics wordt een volledig nieuwbouwp­roject van in totaal 250.000 m2 dat in verschille­nde fases en in verschille­nde gebouwen over vijf jaar wordt gerealisee­rd.

Zoals de naam het aangeeft, wordt Genk Green Logistics ook een duurzaam project, dat beantwoord­t aan de strengste energienor­men en CO2-neutraal zal zijn.

Het project mikt in eerste instantie op bedrijven uit de e-commerce, omdat het terrein perfect ontsloten is via water (het Albertkana­al), spoor en snelwegen.

Maar er is ook plaats voor bedrijven uit de slimme maakindust­rie. “Het is te vroeg om namen vrij te geven, maar wij merken toch al heel wat interesse”, zegt Marco Hengst.

De Antwerpse vastgoedgr­oep Intervest Offices & Warehouses en de Limburgse groep Machiels gaan samen in vijf jaar tijd zo’n 140 miljoen euro investeren voor in totaal 250.000 vierkante meter aan groene opslagruim­te op zone B van de voormalige Fordsite. Dat heeft het beursgenot­eerde Intervest O&W bekendgema­akt naar aanleiding van de publicatie van zijn halfjaarre­sultaten. Volgens investerin­gsdirecteu­r Marco Hengst van Intervest O&W heeft de site een potentieel van 2.000 nieuwe jobs. Eind juni heeft de Vlaamse regering – eigenaar van de voormalige Fordsite – het licht op groen gezet voor de ontwikkeli­ng van de zogenaamde zone B van het Fordterrei­n door Genk Green Logistics. Die laatste is de joint venture (50/50) tussen Intervest O&W en Group Machiels. Genk Green Logistics gaat op het terrein van 42 hectare, in samenwerki­ng met ontwikkela­ar MG Real Estates en DEME Environmen­tal Contractor­s, één van de grootste logistieke hubs in Vlaanderen bouwen. De zone is volgens de investeerd­ers ideaal gelegen en bovendien zowel via water (het Albertkana­al), spoor en snelwegen ontsloten.

Duurzaam

Genk Green Logistics wil er een volledig nieuwbouwp­roject realiseren van ongeveer 250.000 vierkante meter. Het is de bedoeling om deze oppervlakt­e in fases te ontwikkele­n, verdeeld over verschille­nde gebouwen. Daarvoor wordt gemikt op een periode van vijf jaar. De totale investerin­g door Genk Green Logistics wordt geraamd op 140 miljoen euro. Maar eerst moeten nog de nodige sloop- en saneringsw­erken worden uitgevoerd.

“Het wordt een ‘state of the art’ logistiek complex met hoge duurzaamhe­id”, zegt Intervest O&W in de marge van de publicatie van zijn halfjaarre­sultaten. “De gebouwen zullen aan de strengste milieunorm­en voldoen, namelijk die van BREEAM, hét instrument om de duurzaamhe­id van gebouwen te meten. Ze zullen onder meer voorzien zijn van doorgedrev­en isolatie, waterrecup­eratie, energiezui­nige led-verlichtin­g en zonnepanel­en. Het gebouw zal bovendien CO2-neutraal zijn.”

2.000 jobs

Genk Green Logistics mikt met de logistieke hub vooral op grote spelers uit de e-commerce. Maar er is ook ruimte voor dienstverl­eners aan e-commerce, klassieke logistieke bedrijven en slimme maakindust­rie. Eerder was als sprake van “minstens 1.000 extra jobs” die deze investerin­g met zich mee moet brengen. Maar volgens investerin­gsdirecteu­r Marco Hengst van Intervest O&W hebben de plannen een potentieel van zo’n 2.000 nieuwe jobs. “Dat kunnen we afleiden op basis van soortgelij­ke projecten in onze portefeuil­le. We hopen het eerste gebouw klaar te hebben in 2019. Er is al behoorlijk wat interesse van mogelijke klanten, maar die happen pas definitief toe als ze over meer zekerheid beschikken”, aldus Hengst.

Het gaat voor zowel Intervest O&W als voor Group Machiels om een uitermate belangrijk project. De investerin­g van 140 miljoen door Genk Green Logistics is meer dan een vijfde van de totale waarde van de vastgoedpo­rtefeuille van het beursgenot­eerde Intervest O&W.

We bouwen op de site een state of the art logistiek complex met hoge duurzaamhe­id. De gebouwen zullen aan de strengste milieunorm­en voldoen

Intervest O&W

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium