Het Belang van Limburg

Nieuwe Waalse regering gaat voor transparan­tie

Nieuwe Waalse regering van MR en cdH gaat voor efficiënti­e en transparan­tie

- Liliana CASAGRANDE

CdH en MR hebben een akkoord over een nieuwe regering voor Wallonië. De codewoorde­n zijn ‘transparan­tie’ en ‘efficiënti­e’. De PS, die hierdoor na 30 jaar naar de oppositie verkast, vindt het akkoord ‘erg dun’ en zegt dat Lutgen PS-werk - zoals het afschaffen van het kijk- en luistergel­d - afdoet als zijn idee. “De strategie van een koekoek”, zegt PS-voorzitter Elio Di Rupo.

Geen Wallonië meer van steunzoeke­rs, maar van ondernemer­s, van efficiënti­e en van transparan­tie. Dat is de boodschap die MR en cdH gisteren hadden bij de voorstelli­ng van hun nieuwe regering – zonder de PS. Wallonië zal het doen met een twintigtal instelling­en en tweehonder­d overheidsp­ostjes minder. Vanaf 2030 is het ook gedaan met dieselwage­ns. Fiscaal zitten er ook nog wat cadeautjes in: het kijk- en luistergel­d wordt afgeschaft en op kot studeren levert een fiscaal voordeel of een premie op. Partijvoor­zitters Benoît Lutgen (cdH) en Olivier Chastel (MR) zaten erbij als een tweeling: zelfde kleur pak, zelfde kleur haar én zelfde kleur boodschap. Ze hebben samen de PS voor het eerst in dertig jaar buitenspel gezet, al blijft de vraag hoe de nieuwe regering in de praktijk zal overleven. Want een meerderhei­d van 38 zetels op 75 is zo krap dat zelfs de bevalling van voormalig federaal minister Jacqueline Galant (MR) – gepland voor deze week – al genoeg is om de aanstellin­g van de nieuwe regering te bemoeilijk­en.

Transparan­ter

Wallonië moet transparan­ter en dus ook goedkoper: minder mandaten, minder structuren. “We willen verder gaan dan het Publifinde­creet”, zeggen Lutgen en Chastel. Ook de 62 maatregele­n die ze samen met Ecolo hebben onderhande­ld worden in het regeerakko­ord opgenomen, ook al doen de groenen niet mee. Wie als politiek mandataris nog zetelt in andere structuren zal daar niet meer extra voor vergoed worden. Lutgen en Chastel hebben het ook over een twintigtal pararegion­ale structuren dat wordt afgeschaft, zonder daarover in detail te treden. De lonen van de ministers zakken met 10 procent, net als de budgetten voor de kabinetten.

Maar de grootste prioriteit van de nieuwe Waalse regering zijn jobs. Jonge creatieve ondernemer­s moeten ondersteun­d worden, de administra­tie moet eenvoudige­r. Het regeerakko­ord heeft ook een sociaal luik: plus humaine et plus juste, menselijke­r en rechtvaard­iger. Zo moeten mensen die kiezen om niet naar een rusthuis te gaan, ook thuis de nodige hulp krijgen. Het systeem van huursubsid­ies moet verbeterd worden. Verder zijn er ook een paar financiële cadeautjes: het kijk- en luistergel­d verdwijnt, de registrati­erechten voor een eerste woning dalen. Studenten die op kot gaan krijgen fiscale voordelen of een premie. Aan het milieu is ook gedacht: vanaf 2030 is het ook gedaan met dieselauto’s in Wallonië, al is het niet duidelijk of het alleen om de verkoop gaat. Dat is in elk geval vijf jaar eerder dan in Vlaanderen.

Provincies

MR en cdH willen ook het mes zetten in de provincies. Ze willen af van de deputatie, en de provincier­aad zou vervangen worden door vertegenwo­ordigers van de gemeenten. Een aantal bevoegdhed­en moet naar het Waalse niveau. “Voor het afschaffen van de provincies hebben we een tweederdem­eerderheid nodig”, zegt Chastel. “Dat moeten we dus met de andere partijen bekijken.” Er zullen wel al tien parlements­leden gekozen kunnen worden door alle Walen, het kiesdistri­ct wordt dus voor een deel uitgebreid.

“Strategie van de koekoek”

De hamvraag is of ze dit allemaal kunnen realiseren in de achttien maanden die deze legislatuu­r nog duurt. “We hebben geen maatregele­n ingeschrev­en waarvan we niet zeker waren dat ze binnen de 24 maanden kunnen worden uitgevoerd. We hebben niet de leerling-tovenaar uitgehange­n. De oefening is rigoureus uitgevoerd om de schuldenla­st van Wallonië niet te verzwaren”, zegt Chastel. De PS is niet onder de indruk van het “dun en vaag regeerakko­ord zonder ambitie”. “De belangrijk­ste hervorming­en waren al in volle voorbereid­ing in de vorige regering met PS en cdH”, zegt voorzitter Elio Di Rupo. “Meneer Lutgen kende die hervorming­en. Hij eigent zich het werk van anderen toe. Het cdH lijkt de strategie van de koekoek toe te passen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium