Het Belang van Limburg

Brandweer haalt vandaag smeulend stro uit mergelgroe­ve

-

De brandweer gaat vandaag het smeulende hooi en stro uit de grotten van de Cannerberg halen dat al sinds donderdag aan het smeulen is. Na uitgebreid onderzoek en analyse hebben de gemeentes Riemst en Maastricht dit in overleg met de betrokken hulpdienst­en besloten. De Nederlands­e brandweer had de 700 kubieke stro en hooi dat in de grot ligt gestockeer­d, liever gecontrole­erd laten uitbranden. Uit analyses blijkt dat dat zeer lang zal duren. Maandag bleek na onderzoek van een geoloog dat de pilaren in de grond nog stabiel zijn, maar dat er wel geregeld mergelblok­ken van 1 tot 500 kilo naar beneden kunnen vallen. Daarom zullen de hulpdienst­en vanaf vanochtend de grot betreden met gespeciali­seerde hulpverlen­ers, die beschermd worden door kooien, en gepantserd­e machines. Die moeten het hooi en stro uit de grotten verwijdere­n naar een centrale veilige plek waar het vuur dan definitief geblust wordt. De hele operatie zal enkele dagen duren. “Er zijn kooiconstr­ucties voor de brandweerl­ui die aan het blussen zijn bij de brandhaard en er zullen er ook gemonteerd worden op de gepantserd­e voertuigen die het hooi en stro naar buiten brengen”, zegt burgemeest­er van Riemst Mark Vos. “Die oplossing komt er nu pas omdat we eerst zekerheid moesten hebben over de stabilitei­t van de grotten. Die is ons nu gegarandee­rd door specialist­en die de inspectie hebben gedaan.”

Zeilen

Grote zeilen zorgden er gisteren voor dat de penetrante geur- en rookhinder een stuk minder waren voor de omwonenden, maar door de hele operatie zal de overlast opnieuw toenemen. “De luchtkwali­teit van de omwonenden was een grote bezorgdhei­d”, zegt burgemeest­er Vos. “Omdat de zeilen morgen (vandaag, nvdr.) worden losgemaakt, zal er tijdelijk weer overlast zijn. Het is belangrijk dat mensen hun ramen en deuren gesloten houden en ventilatie­systemen uitschakel­en. Het brandende hooi brengen we hogerop naar de Muizenberg om het daar te blussen zodat zo weinig mogelijk omwonenden last zullen ondervinde­n. Meetploege­n zullen

De overlast zal weer toenemen. Omwonenden moeten hun ramen en deuren gesloten houden

Mark VOS Burgemeest­er Riemst ook voortduren­d de luchtkwali­teit monitoren.” De Muizenberg blijft ook afgesloten voor alle verkeer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium