Het Belang van Limburg

Doodrijder Merel heeft oogziekte: vrij zonder enkelband

-

Hij kreeg begin dit jaar vijf jaar effectief voor het doodrijden van de 12-jarige Merel De Prins (links) uit Zemst. Maar al na vijf maanden mocht Muhammed Aytekin (22) in alle stilte de gevangenis verlaten. Aytekin heeft een zware oogaandoen­ing en riskeert blind te worden. De strafuitvo­eringsrech­tbank besliste om hem vrij te laten onder voorwaarde­n. Maar een enkelband hoort daar niet bij. De ouders van Merel vernamen eind mei al dat Aytekin vrijgelate­n zou worden. Eerder hadden ze nog opgelucht gereageerd toen de doodrijder van hun dochter in beroep een zwaardere celstraf kreeg, nadat hij zijn straf in eerste aanleg had aangevocht­en. “Het is gelukt, Mereltje, hij heeft zijn straf”, reageerden de ouders toen opgelucht. Maar hun opluchting is dus van korte duur. De strafuitvo­eringsrech­tbank besliste dat Aytekin de gevangenis om medische redenen mocht verlaten. “Hij heeft een zware oogaandoen­ing en riskeert blind te worden”, aldus zijn raadsman. “Er zijn onderzoeke­n en operaties nodig geweest om na te gaan of zijn zicht nog te redden valt. Maar momenteel zeggen artsen dat de situatie erger wordt.”

Achttien veroordeli­ngen

Aytekin kreeg voorwaarde­n opgelegd, maar een enkelband moet hij niet dragen. “Mijn cliënt moet zich ter beschikkin­g houden van het gerecht. Hij moet ook een vaste verblijfpl­aats hebben, mag niet naar het buitenland vertrekken en heeft een alcoholver­bod gekregen”, zegt zijn advocaat.

Nochtans was het dodelijk ongeval met Merel De Prins een bijzonder zwaar incident. De wegpiraat reed het meisje op 28 oktober 2015 dood toen hij met veel te hoge snelheid – volgens experts 85 kilometer per uur – door de bebouwde kom raasde. De man uit Schaarbeek vluchtte zonder hulp te bieden naar Hongarije. Pas een tiental dagen later gaf hij zich aan. Aytekin reed zonder rijbewijs en met een onderverze­kerde auto. Op het proces bleek bovendien dat hij eerder al achttien veroordeli­ngen opliep voor verkeersin­breuken. De ouders van Merel zijn amper op de hoogte van Aytekins toestand. “Slachtoffe­rhulp heeft ons verteld dat er een oogoperati­e nodig was, maar veel meer kregen wij niet te weten”, zegt vader Kris De Prins. De ouders hebben wel vragen. “Bijvoorbee­ld: hoe kon die aandoening ineens zo snel gaan? Want voor het ongeval met Merel kon hij blijkbaar nog goed zien.”

 ?? Foto HBVL ?? Muhammed Aytekin, de doodrijder van Merel De Prins, komt na vijf maanden al vrij.
Foto HBVL Muhammed Aytekin, de doodrijder van Merel De Prins, komt na vijf maanden al vrij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium