Het Belang van Limburg

“Ze verstoppen zich zelfs in koffers van klanten”

Staf Cars Lommel reageert op drama van Soedanese vluchtelin­g (17) die verpletter­d werd onder bus

- Eline BERGMANS/Mark EECKHAUT Robin DE BECKER/Kim CLEMENS

Elke dag proberen aan het Brusselse Noordstati­on vluchtelin­gen met de bus mee te reizen naar Engeland. Ze kruipen erin of zelfs eronder. Zoals de 17-jarige Soedanees Omar die zaterdag stierf nadat hij zijn grip verloor en onder de wielen terechtkwa­m. De busmaatsch­appijen vragen meer politiecon­trole. “Migranten proberen zich zelfs in koffers van onze klanten te verstoppen”, zegt Paul Cremers van het Lommelse Staf Cars, dat voor reismaatsc­happij FlixBus rijdt. Omar stierf onder één van die bussen. “Hij was een heel rustige jongen. Erg sportief en vastbeslot­en om iets te maken van zijn leven.” De jonge Soedanees Brahim kan nog steeds niet geloven wat zijn jonge vriend Omar Mohamed Magjien zaterdag is overkomen. Hij was erbij toen de 17-jarige jongen verongeluk­te.

Omar was pas donderdaga­vond in Brussel aangekomen, nadat hem in Nederland asiel werd geweigerd. Hij zou afkomstig zijn uit een dorp in het Nuba-gebergte, waar een bloedige oorlog woedt. Nadat zijn vader in maart stierf, vertrok Omar via Libië naar Europa.

Aangedaan

Volgens zijn vriend Brahim had de jongen zich waarschijn­lijk van bus vergist. “Bij sommige types kun je je onderaan verstoppen. Maar bij deze bus niet.”

Het werd Omar fataal. Nadat hij honderd meter door de bus werd meegesleur­d, viel hij en werd hij overreden. Hij werd met zware verwonding­en naar het ziekenhuis gebracht, waar hij bezweek. De 59-jarige buschauffe­ur van maatschapp­ij Flixbus had geen flauw benul van het drama dat zich onder zijn bus had afgespeeld, en reed dus door. Hij werd pas op de hoogte gebracht van het ongeluk toen hij in Middelkerk­e naar de kant werd gehaald. Echt als een verrassing komt het drama niet. Het is al wekenlang de vrees van de chauffeurs die de lijn BrusselLon­den doen. “Iedere dag zijn er problemen”, zegt Paul Cremers van Staf Cars in Lommel. Zijn maatschapp­ij rijdt

Paul CREMERS Staf Cars Lommel dagelijks in opdracht van FlixBus vanuit Brussel naar Londen. “Een maand geleden probeerden migranten nog brand te stichten, twee weken geleden werden de ruiten van een bus aan het Noordstati­on vernield”, zegt Cremers. “Ik vind het erg om te zeggen: maar dat er doden zouden vallen, stond in de sterren geschreven.” De chauffeur was niet onder invloed van alcohol of verdovende middelen. Volgens Staf Cars gaat het om een ervaren chauffeur. “Uiteraard was hij erg aangedaan door wat er gebeurd is.”

Als er in Groot-Brittannië migranten onderschep­t worden, zijn onze buschauffe­urs de dupe. Ze worden urenlang ondervraag­d omdat ze verdacht worden van mensensmok­kel

Private bewakingsf­irma

Staf Cars vraagt dat overheid kordater optreedt. Omdat er sinds de sluiting van de Jungle in Calais steeds vaker migranten zich in Brussel op bussen proberen te verschanse­n, heeft de Lommelse busmaatsch­appij onlangs zelf een bewakingsf­irma ingeschake­ld. Voor hun bussen de tunnel inrijden, wordt de bus van boven tot onder gecontrole­erd. “Als er in Groot-Brittannië migranten onderschep­t worden, zijn onze chauffeurs de dupe”, aldus Cremers. “We hebben het al verschille­nde keren meegemaakt dat onze chauffeurs aan de grens urenlang ondervraag­d worden, omdat ze verdacht worden van mensensmok­kel. Dat kost handenvol geld.”

De bus waaronder Omard verpletter­d werd, is ook nog niet vrijgegeve­n. “Ik begrijp dat dit grondig moet onderzocht worden”, zegt Cremers. “Maar anderzijds kost het ons ook duizenden euro’s om een bus in hoogseizoe­n te laten stilstaan.”

 ?? FOTO'S HBVL ?? Omar Mohamed Magjien (17) werd verpletter­d onder de wielen van een Flixbus, waarmee hij vanuit het Noordstati­on in Brussel de oversteek naar Groot-Brittannië wilde wagen. “Iedere dag zijn er problemen”, zegt Paul Cremers van Staf Cars in Lommel.
FOTO'S HBVL Omar Mohamed Magjien (17) werd verpletter­d onder de wielen van een Flixbus, waarmee hij vanuit het Noordstati­on in Brussel de oversteek naar Groot-Brittannië wilde wagen. “Iedere dag zijn er problemen”, zegt Paul Cremers van Staf Cars in Lommel.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium