Het Belang van Limburg

Partijen wachten op de demarrage van premier Michel

- Yves LAMBRIX

De onderhande­lingen over de begroting 2018 en een reeks socio-economisch­e en fiscale hervorming­en stokken. Gisteren hebben de hele namiddag een kern en bilaterale gesprekken plaatsgevo­nden. De partijen wachten vol ongeduld wanneer premier Michel zal demarreren. Gistermidd­ag kwam het uitgebreid kernkabine­t op Hertoginne­dal samen. Het gaat om de premier en zijn entourage, en twee ministers per partij: Jan Jambon en Johan Van Overtveldt namens N-VA, Kris Peeters en Koen Geens namens CD&V, Alexander De Croo en Maggie De Block namens Open Vld, en Didier Reynders en Sophie Wilmès namens de MR. Ze hebben zich vooral over de tabel met voorstelle­n/fiches gebogen die de premier op tafel had gelegd voor de begrotings­opmaak 2018. Van de 2,4 tot 2,6 miljard euro die moet worden gezocht, is al 1,5 miljard euro gevonden. Rest dus nog ongeveer een miljard euro.

Framing

De premier zou de helft van dat bedrag via besparinge­n willen vinden en de andere helft via nieuwe inkomsten (belastinge­n). Open Vld, maar vooral N-VA zien dit niet zitten en houden liever vast aan de verhouding 70 procent besparinge­n versus 30 procent nieuwe inkomsten.

De grote zorgenkind­eren – de effectenta­ks en de verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng – werden maar zijdelings aangekaart. Vooral over die nieuwe taks was de voorbije dagen veel wrevel ontstaan, vooral tegenover CD&V. Dat bepaalde kranten gisteren uitpakten met “de De Croo-taks” en “de Michel-taks” wordt als pure framing ervaren. Dat N-VA en Open Vld niet echt warm lopen voor een taks van 0,1 procent op effectenre­keningen vanaf 200.000 euro, stoort CD&V. De christende­mocraten hekelen het alterna- tief van de liberalen, namelijk een taks vanaf 1 miljoen euro per belegger.

Reisgids

Intussen wachten de Vlaamse regeringsp­artijen op een demarrage van premier Michel. “Als die beslist om door te duwen, is een akkoord mogelijk. Alles ligt immers op tafel”, klinkt het overal. “We hebben al genoeg in de reisgids gebladerd. Het wordt tijd dat we beslissen waar we naartoe gaan, welk hotel we boeken en of we ook een wellness met massage willen”, zegt een ander. Wellicht wordt pas vandaag verder onderhande­ld.

 ?? Foto PHN ?? Charles Michel.
Foto PHN Charles Michel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium