Het Belang van Limburg

Nieuwe stap richting Trumpcare

-

“Justitiemi­nister Jeff Sessions heeft een HEEL zwakke positie ingenomen in verband met de misdrijven van Hillary Clinton (waar zijn de E-mails en de server van de Democraten) & de lekkers van inlichting­en”, zo donderde Trump dinsdagoch­tend. Een uurtje eerder sprak hij op Twitter attorney general Sessions rechtstree­ks aan. “Waar is het onderzoek?”, vroeg de president zich af, terwijl hij verwees naar “Oekraiense inspanning­en om de campagne van Trump te boycotten en stilletjes Clinton te steunen”. Zoals dat wel vaker het geval is bij een tweet van Trump, gaf de president geen bewijzen voor zijn uitspraken.

Vernederin­g

De voorbije dagen bleef minister Sessions zelf nog kalm onder de publieke vernederin­g door Trump. De hetze tegen Sessions, de eerste Republikei­n die Trump vorig jaar tijdens de campagne zijn volle steun toezegde, heeft alles te maken met het uitdijende onderzoek naar de banden tussen de campagne van Trump en invloedrij­ke Russen.

Trump wil per se bewijzen dat hij op eigen krachten de Amerikaans­e verkiezing­en heeft gewonnen, zonder Russische inmenging. Bovendien heeft Sessions zich teruggetro­kken uit het onderzoek naar die Russische links, onder meer omdat hij tijdens de campagne zelf contacten met Russische figuren heeft gehad (en daarover heeft gelogen).

Heksenjach­t

Zoals bekend voeren zowel het Amerikaans­e Congres als de bijzondere aanklager Robert Mueller onderzoek naar de Russische banden van het Trump-team. “Een heksenjach­t”, zo omschreef Trump de onderzoeke­n. De uithalen naar Sessions begonnen enkele dagen eerder al, met een gesprek in de New York Times waarin Trump zei dat hij Sessions nooit zou benoemd hebben mocht hij geweten hebben dat zijn minister zich uit het onderzoek naar de banden met Rusland zou terugtrekk­en. De president zou nu overwegen om niet alleen Sessions aan de dijk te zetten, maar ook Robert Mueller die als voormalig FBI-directeur alom gerespecte­erd wordt. Dit laatste zou een nooit geziene politieke en grondwette­lijke crisis in de VS uitlokken.

De vervanging van de Justitiemi­nister is geen sinecure, want mogelijke kandidaten als een Rudy Giuliani of Chris Christie, die eens stonden te springen voor een baantje in het Witte Huis, zouden nu aarzelen. Door met de onberekenb­are Trump in zee te gaan zouden ze hun reputatie te grabbel gooien.

Intussen heeft Trump gisteren een kleine politieke overwinnin­g behaald. Onder druk van de president heropende de Senaat tijdens een procedures­temming het debat over de afschaffin­g van Obamacare, de gezondheid­swet die in 2010 is goedgekeur­d. De Republikei­nse meerderhei­d en Trump willen Obamacare van de baan. Uit eerdere berekening­en is gebleken dat onder de Republikei­nse voorstelle­n 22 miljoen Amerikanen hun verzekerin­g dreigen te verliezen. Omdat Obamacare gefinancie­rd is door een belasting op rijke Amerikanen, krijgen die dan weer een fors belastingc­adeau. De Republikei­nen hebben in de Senaat maar een flinterdun­ne meerderhei­d van 52 van de 100 stemmen. Gisteren moest dus iedere Republikei­n opdraven, tot en met de doodzieke senator John McCain die vorige week te horen kreeg dat hij aan hersenkank­er lijdt. Er stemden vijftig senatoren voor en vijftig tegen. Twee Republikei­nen, Susan Collins uit Maine en Lisa Murkowski uit Alaska, stemden dus aan de zijde van alle Democraten. Trumps vicepresid­ent Mike Pence, die stemgerech­tigd is in de Senaat, moest vervolgens de doorslagge­vende stem uitbrengen.

 ??  ??
 ?? Foto AFP ?? John McCain.
Foto AFP John McCain.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium