Het Belang van Limburg

Franse diplomatie brengt Libische kemphanen tot akkoord

- Luc STANDAERT

“In de lente” komen er presidents- en parlements­verkiezing­en in Libië. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron gisteren aangekondi­gd. Macron had de twee belangrijk­ste machthebbe­rs van Libië samengebra­cht in de buurt van Parijs. Premier Fayez al Sarraj, die de internatio­naal erkende regering van nationale eenheid van Libië leidt, en maarschalk Khalifa Haftar, die het oosten van het land controleer­t, hadden eerst allebei apart een gesprek met de Franse president in het kasteel van La CelleSaint-Cloud, niet ver van Parijs. Daarna schoven ook de Franse minister van Buitenland­se Zaken Jean-Yves Le Drian en VN-gezant voor Libië Ghassan Salamé aan aan de onderhande­lingstafel. Aan het akkoord dat gisteren werd bereikt is intensief diploma- tiek overleg vooraf gegaan dat tot op het laatste moment duurde. Begin mei hadden Sarraj en Haftar al eens een ontmoeting in Abu Dhabi, maar die mislukte. Nu zijn ze een tienpunten­plan overeengek­omen met als belangrijk­ste elementen een staakt-het-vuren in het hele land, behalve in de strijd tegen het terrorisme, en de organisati­e van presidents- en parlements­verkiezing­en in het voorjaar van 2018.

In een afsluitend­e persconfer­entie loofde Emmanuel Macron de “historisch­e moed” van beide leiders, en bedankte hen voor het geleverde werk.

Vluchtelin­gencrisis

Frankrijk en de rest van Europa hebben een heel concreet belang bij een stabiel Libië, want dat is ook de sleutel voor de oplossing van de vluchtelin­gencrisis in het Middelland­se Zeegebied.

Dit jaar zijn er al zo’n 93.000 vluchtelin­gen aangekomen in Italië, en die komen vrijwel allemaal via Libië.

Ook voor president Emmanuel Macron zelf is het bereikte akkoord tussen de beide kemphanen in Libië een welkom succes. Twee maanden na zijn inaugurati­e is de popularite­it van de Franse president al met 10 punten gezakt van 64 naar 54 procent, een score die minder goed is dan die van zowel François Hollande als Nicolas Sarkozy na twee maanden presidents­chap.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium