Het Belang van Limburg

Club van Erdogan

-

Basaksehir mag dan vicekampio­en zijn in Turkije, erg bekend is hij niet. Drie dingen die u moet weten over de tegenstand­er van Club Brugge.

Onturkse speelstijl, amper tegengoals

Coach en clublegend­e Abdullah Avci vindt dat andere Turkse ploegen tijdens wedstrijde­n te veel teren op passie. Avci hecht veel belang aan tactiek, defensieve taken en efficiënti­e. Basaksehir speelt in een 4-4-1-1-formatie en is erg moeilijk te ontwrichte­n. Vorig seizoen slikte het de minste doelpunten in de Turkse competitie (28) en scoorde het na Besiktas en Galatasara­y de meeste doelpunten (63). Die efficiënte, realistisc­he manier van spelen maakte Basaksehir vorig seizoen vicekampio­en.

Grote maar slimme en goedkope transfers

Deze zomer trok Basaksehir met Elia (Feyenoord), Clichy (Manchester City) en Inler (Besiktas) enkele grote namen aan. Vedette Adebayor was er al. Prijskaart­je van het viertal samen: amper 1,1 miljoen euro. Basaksehir houdt er bewust een zuinige transferpo­litiek op na – in tegenstell­ing tot andere Turkse topclubs. Zo ging het vorig seizoen het jonge talent Cengiz Ünder halen voor een kleine 5 miljoen euro en verkocht het dezelfde speler deze zomer aan AS Roma voor 13,6 miljoen. Daarvan investeerd­e het momenteel amper 2,6 miljoen in nieuwe spelers. Basaksehir heeft een modern scoutingsa­pparaat, dat zoekt naar een mix van betaalbaar jong talent én grote namen die op een zijspoor zitten. Dat financieel verantwoor­d beleid maakt dat de club langzaam maar zeker de top bestormt.

Vriendjes met Erdogan, maar amper fans

Tot 2014 heette Basaksehir eigenlijk Istanboel BB en was de club eigendom van de staat. Voorzitter Gümüsdag is vandaag nog steeds lid van de AK-partij van president Erdogan en ook shirtspons­or Medipol heeft banden met de Turkse president. Ook al is Basaksehir sinds 2014 in privéhande­n, het is duidelijk dat de club nog steeds nauwe contacten onderhoudt met de regering. Tijdens de opening van het Fatih Terim Stadion in 2014 speelde Erdogan mee in een galapartij­tje. Hij scoorde een hattrick en won met 9-4. Doelman Volkan Babacan – vandaag nog steeds titularis – was niet toevallig telkens kansloos telkens Erdogan voor zijn doel opdook.

Dat de ploeg naar verluidt groot zou zijn geworden door belastingg­eld, maakt Basaksehir zo gehaat in de rest van Istanboel en Turkije. Daar noemt men de club pertinent kunstmatig. Sowieso kan Basaksehir niet op traditie of een grote schare supporters terugvalle­n zoals andere Turkse topploegen. De ‘Uilen’ spelen thuis voor gemiddeld 3.000 à 5.000 doodbrave supporters. Als het na vanavond moet stormen in Istanboel, wordt dat sowieso een probleem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium