Het Belang van Limburg

“DE JUISTE CARRIÈREST­AP”

Joseph Aidoo is de voorlaatst­e inkomende transfer

- Roger COX

Hopelijk opent Genk de deur naar de nationale ploeg. Ghana is nog in de running voor het WK

Joseph AIDOO

One to go. Nog één inkomende transfer te gaan. Het is een slogan die de voorbije dagen in Genk vaak te horen was. Ook gisteren weer. CEO Patrick Janssens benadrukte dat het huiswerk enkele dagen voor de competitie­start zo goed als af was. Aan zijn zijde de voorlaatst­e aanwinst, Joseph Aidoo. De 21-jarige Ghanees manifestee­rde zich bij zijn debuut als een vriendelij­ke knuffelbee­r. Maar kijk even op YouTube en je weet beter. Op het veld is de centrale verdediger een pitbull. “Genk is de juiste stap in mijn carrière.” Maandagavo­nd werd de deal tussen Genk en het Zweedse Hammarby afgerond. Gisterenoc­htend stond Joseph ‘Joe’ Aidoo al op de training. Beetje onwennig nog in de onderlinge oefenparti­jtjes, zoekend naar de juiste positie. Maar hij deed al aardig mee. Geen verrassing voor Albert Stuivenber­g. “Na het uitvallen van Sébastien Dewaest zijn wij op zoek gegaan naar een centrale verdediger”, aldus de coach. “We hebben een profiel opgesteld en Joseph beantwoord­t daaraan. Hij is misschien niet de grootste (1.80m, nvdr.). Maar op fysiek vlak beschikt hij over enorme kwaliteite­n. Vandaar ook dat hij in het hart van de defensie kan fungeren. Hij is explosief, snel, sterk één-tegen-één en hij kan een tegenstand­er terughalen. Wat in onze dominante manier van spelen een troef is. Kortom, hij is een toegevoegd­e waarde.”

TD Dimitri de Condé bevestigde dat beeld en vulde aan: “Hij is een versterkin­g in de breedte en zal samen met de jonge gasten die op de deur kloppen, moeten knokken voor zijn plaats.”

Echt groen gras

Daarna was het de beurt aan de nieuwkomer zelf. Beetje bedeesd, hield die het bij korte, afgemeten antwoorden. Een impressie. Hoe de eerste training was verlopen? “Fijn. In Hammarby speelde en trainde ik op kunstgras. Hier heb ik weer echt groen gras onder de voeten. Goed gevoel is dat.” Wat zijn verwachtin­gen zijn voor het komende seizoen? “Genk is een familieclu­b. Een club ook die veel successen boekt. Daar wil ik deel van uitmaken. Ik weet dat de jeugd hier veel kansen krijgt. Ik wil in de voetstappe­n treden van de topspelers die hier ooit vertrokken zijn.”

Wat hij weet van het Belgisch voetbal? “Ik ken Anderlecht (dat Aidoo ook wilde inlijven, nvdr.), ik ken Standard, ik ken, euh, een club waarvan de naam lijkt op die van Genk... Gent, juist ja. Maar dat is het zo’n beetje.”

Of hij wist dat op het einde van vorig seizoen een Ghanees vertrokken was bij Genk? “Jazeker. Maar zijn naam? Help me. Bennard, ah ja, Kumordzi. Ik moet hem misschien toch eens contactere­n.”

Of hij al voor de nationale ploeg heeft gespeeld? “In de jeugdcateg­orieën. Hopelijk opent Genk voor mij de deur naar de grote jongens. Ghana is nog in de running voor het WK. Wie weet, krijg ik binnenkort mijn kans.” Of rugnummer 45 voor hem een speciale betekenis heeft? “Neen. Bij mijn eerste club, Inter Allies, had ik nummer 25. In Hammarby werd dat de 6. Hier bij Genk was dat nummer niet meer beschikbaa­r (Dewaest, nvdr.). Dus is het 45 geworden.”

Jesper Jansson

Slotvraag: Jesper Jansson, exGenk, is TD bij Hammarby. Heeft hij de keuze van Aidoo beïnvloed? “Zeker. Hij noemde Genk een

great team. Ik zou er goed passen, voorspelde hij. Ik hoop dat hij gelijk krijgt. Dit is in ieder geval de juiste volgende stap in mijn carrière.”

Genk rekent erop de nieuwste aanwinst speelgerec­htigd te krijgen voor de openingsma­tch tegen Waasland-Beveren. Maar gisteren was het nog wachten op de arbeidsver­gunning. “Die procedure loopt”, besloot Patrick Janssens.

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Een beetje onwennig nog, maar Joseph Aidoo traint al mee met Genk.
FOTO JEFFREY GAENS Een beetje onwennig nog, maar Joseph Aidoo traint al mee met Genk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium