Het Belang van Limburg

“Geen groter risico op hartkwaal”

Betalen Lucien Van Impe en co. de tol van de zware inspanning­en uit het verleden?

- Werner BOURLEZ

Eddy Merckx (72), Freddy Maertens (65) en nu ook Lucien Van Impe (70): het hart van onze oude wielerheld­en ziet af. Gevolg van de lange, zware inspanning­en die hen eeuwige glorie opleverde? Of puur toeval? Cardiologe­n Jan Vercammen (48) en Pedro Brugada (65) zijn het eens: “Er is geen verband. Eén op de drie mannen sterft aan een hartkwaal. Daar ontsnappen ook onze wielerheld­en niet aan.”

Zijn wielrenner­s na hun carrière gevoeliger voor hartkwalen?

Brugada: “Een hartkwaal is nog altijd doodsoorza­ak nummer 1: 38 procent van de vrouwen en 33 procent van de mannen overlijden eraan. Sporters ontsnappen daar niet aan, ze lopen evenveel risico: niet meer of minder.” Vercammen: “De meeste topsporter­s, zeker ex-wielrenner­s, blijven na hun carrière actief aan sport doen, en dat maakt een mens nog altijd gezonder. Maar ze ontsnappen uiteraard niet aan de klassieke ouderdomsk­walen: verstopte slagaders, cholestero­l, hoge bloeddruk. Ook erfelijkhe­id speelt een rol. Je mag dan nog topsporter zijn geweest, als we ouder worden, gaan onze bloedvaten verstoppen. Eddy Merckx heeft een pacemaker, het gevolg van een geleidings­stoornis. Dat is door de ouderdom, niet door het feit dat hij vroeger aan topsport deed.”

Is topsport dan totaal niet schadelijk voor het hart?

Brugada: “Toch wel. Mensen die heel veel gesport hebben, zeg maar gemiddeld zes uur per dag, lopen op latere leeftijd een groter risico op hartritmes­toornissen. Lang en extreem sporten geeft schade. Zeker bij uithouding­ssporters is er littekenvo­rming en kunnen er hartritmes­toornissen optreden.” Vercammen: “Niet iedereen is gelijk behandeld door Moeder Natuur. Sommige sporters hebben een hart dat die inspanning­en niet aankan. Ze zijn enkele jaren intensief bezig en krijgen dan al littekenvo­rming en hartritmes­toornissen die we normaal gesproken maar zien bij mensen van een oudere leeftijd. De littekenvo­rming veroorzaak­t dan een kortsluiti­ng in de hartspier. Stoppen is de enige oplossing. En daarna herstelt dat zich weer. Denken we maar aan renners als Niels Albert en Gianni Meersman.”

Schaadt roken minder bij een topsporter?

Brugada: “Dat is een totale misvatting. Roken verdubbelt je risico op een hartinfarc­t, een renner ontsnapt daar niet aan. Bloedvaten van rokers verstoppen dubbel zo snel. Kijk maar naar Johan Cruijff: een topvoetbal­ler, maar ook een roker. Hij moest al snel een hartoperat­ie ondergaan in Barcelona en is later gestorven aan longkanker. Niks is schadelijk­er dan roken, ook voor een topsporter.”

Schaadt doping het hart?

Vercammen: “Voor alle duidelijkh­eid: ik beschuldig niemand, hé. Maar van bepaalde producten weten we dat ze schadelijk zijn. Epo bijvoorbee­ld, de doping van de jaren 90. Dat verhoogt het hematocrie­t en bevordert het recuperati­evermogen, maar het is ook zeer schadelijk voor het hart. Een hoog hemoglobin­e is geen hulp voor het hart. Een hart is gemaakt om bloed

rond te pompen, geen siroop.”

Hebben topsporter­s een groter hart?

Brugada: “Het hart van een sporter kan een klein beetje groter zijn dan normaal, maar dat is zoals een getrainde of nietgetrai­nde spier. Bij een sporthart is de hartfreque­ntie in rust lager dan een gewoon hart. Topsporter­s kunnen langzaamaa­n opbouwen naar een zeer hoge frequentie, bijvoorbee­ld van 35 hartslagen per minuut in rust tot 200 in volle inspanning. Bij een gewone mens is dat bijvoorbee­ld van 70 tot

160, in een kleinere tijdspanne. Dat sporthart blijft, ook op oudere leeftijd. Het krijgt wel opnieuw de normale grootte, maar die mannen bereiken sneller een goede conditie. Als een ex-renner weer zou beginnen te fietsen, raakt hij sneller in conditie dan een gewone mens.”

 ??  ??
 ?? FOTO PETER MALAISE ?? Lucien Van Impe.
FOTO PETER MALAISE Lucien Van Impe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium