Het Belang van Limburg

De snelste man op aarde

Usain Bolt, de beste en best verdienend­e atleet aller tijden

- Marc CORNELISSE­N

Hij is de snelste mens op aarde. Hij is de grootste sprinter die de atletiek ooit gekend heeft. 38,5 miljoen euro per jaar verdient hij door spurtjes van 100 of 200 meter te trekken. Als u hem nog één keer aan het werk wil zien, moet u als de bliksem naar Londen, want daar vindt volgende week het WK plaats. Na afloop bolt Usain Bolt (30) het af. Voorgoed. De beste sprinters ter wereld worden geboren in Jamaica. Boeken zijn volgeschre­ven om uit te leggen waarom zoveel hazewinden afkomstige zijn van een eiland met nog geen 3 miljoen inwoners. Allereerst is er een genetische verklaring: alleen gezonde Afrikanen werden als slaven naar Amerika gevaren en alleen de sterksten overleefde­n de tocht. Natuurlijk­e selectie, zeg maar. Daarnaast is ook het klimaat op het Caribische eiland ideaal voor sprinters, net als de diepgewort­elde atletiekcu­ltuur en het unieke scholensys­teem, waarin elke leerling leert lopen, willen of niet.

Rimboe als speelterre­in

De beste van al die Jamaicaans­e spurtbomme­n is Usain Bolt. Alle verklaring­en voor de dominantie van de reaggae-sprinters komen samen in zijn persoon. Genetisch klopt het plaatje, want Usain heeft het van geen vreemden: vader Wellesley en moeder Jennifer liepen de 200 en 400 meter. Usain St. Leo Bolt groeide op in Coxheath, een gehucht van Sherwood Content, Trelawny. Nu ligt er stromend water, maar dat kwam er pas met de centen van Bolt na zijn eerste olympische titel in Peking 2008. Tot dan moest je voor water te voet afdalen naar de bron, beneden in de straat.

Vader Wellesley: “Waar denk je dat Usains spieren vandaan komen? Een fitnesszaa­l vind je hier niet. Als kind moest Usain elke dag 48 emmers water gaan halen. Na verloop van tijd pakte hij ze per twee, zodat hij maar 24 keer moest lopen. Die natuurlijk­e training heeft hem sterk gemaakt.” De ondoordrin­gbare brousse in het Jamaicaans­e binnenland is de ideale voedingsbo­dem voor een sprinter. De streek mag dan wel arm zijn, honger is er niet. Het fruit aan de bomen is het beste dieet voor een topsporter.

“De rimboe van Jamaica is een paradijs voor

sprinters”, vertelt Bolt zelf. “In mijn jeugd waren er geen computers. We speelden buiten tikkertje. We renden door het bos, sprongen op blote voeten over de struiken. Als mijn vader me beval om thuis te blijven, ging ik stiekem toch de bossen in om kattenkwaa­d uit te halen. Zodra ik Brownie hoorde blaffen, wist ik dat papa thuiskwam en moest ik rennen om tijdig thuis te zijn. Die hond was mijn eerste coach.”

Ook de loopcultuu­r van Jamaica heeft Bolt gemaakt tot de grootste naam uit de atletiekge­schiedenis. De kleine Usain werd op de lagere school ontdekt door pastoor Devere Nugent. Eigenlijk was zijn schoolrapp­ort niet goed genoeg voor William Knibb Memorial High School, de prestigieu­ze middelbare school in Falmouth, maar hij werd er toegelaten op basis van zijn sportprest­aties. Alle topscholen hebben topcoaches, en via de scholencom­petities kwam Bolt in de nationale selecties terecht. De rest is geschieden­is. Hoewel hij technisch ver van perfect liep, brak Bolt door op de 200m, van nature zijn beste nummer. Voor de 100m is hij eigenlijk iets te groot, waardoor hij te langzaam overeind komt en meestal terrein moet goedmaken in de laatste decameters. Maar op zijn hoogtepunt was hij zó goed, dat hij kon uitbollen naar een gouden medaille.

De triple treble

Een bloemlezin­g van zijn palmares zegt alles. Bolt realiseerd­e de triple treble: drie gouden medailles (100m, 200m en 4x100m) op drie opeenvolge­nde Olympische Spelen (Peking 2008, Londen 2012 en Rio 2016). Zijn estafettem­edaille van Peking moest hij begin dit jaar wel inleveren na een positieve hercontrol­e van het urinestaal van teammaat Nesta Carter. Zelf is Bolt nooit in opspraak gekomen in dopingdoss­iers. Naast het olympische eremetaal won hij elf wereldtite­ls. Zijn 9.58 en 19.19 uit het WK in Berlijn in 2009 zijn nog steeds wereldreco­rds.

Maar hoe indrukwekk­end zijn medaille-oogst ook is, Usain Bolt is nog groter dan zijn pure prestaties. Waar hij binnenkomt, vult hij de kamer. In volle stadions wordt hij een entertaine­r, die voor en na zijn sprintjes een grootste show opvoert. Zijn bliksemsch­icht is daarbij zijn handelsmer­k. Het Engels voor bliksem is lightning bolt, en dat werd ook zijn bijnaam. Vandaar die pose.

Zijn laatste kunstje

Buiten competitie wil Bolt de bloemetjes al eens buitenzett­en in het nachtleven. Dan ziet hij de zon vaak opkomen, ya man. Het kattenkwaa­d uit zijn kindertijd is nooit helemaal verdwenen. Hij houdt van dansen en dancings, omringt zich steevast door rondborsti­g vrouwelijk schoon en houdt van snelle auto’s. Er is vaak gezegd en geschreven dat hij op het verkeerde pad liep, maar op het moment van de waarheid stond Bolt er altijd weer. “Als ze klein zijn, kan je ze in de hand houden. Maar op latere leeftijd nemen ze hun eigen beslissing­en. Blijkbaar werkt deze levensstij­l voor hem”, stelt vader Wellesley vast.

Over tien dagen probeert Bolt nog één keer zijn kunstjes te tonen, op het WK in Londen. De voorbereid­ing werd verstoord door de dood van zijn vriend, hoogspring­er Germaine Mason, die met een motorfiets verongeluk­te in Kingston. Bolt liet de trainingen drie weken schieten. Bij zijn afscheid van zijn thuispubli­ek in Kingston won hij een demonstrat­ierace in 10.03. Vorige week in Monaco dook hij voor het eerst dit jaar onder de 10 seconden. In Londen zal meer nodig zijn.

Wat Bolt na zijn afscheid zal doen, blijft onduidelij­k. Ooit zei hij dat hij dan voor Manchester United wou voetballen. “Dat zou een droom zijn.”

Maar of dat nu lukt of niet, Bob Marley zal nooit meer alleen het gezicht van Jamaica zijn.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Usain Bolt met 8 Golden Spikes. Usain Bolt in zijn beroemde bliksemsch­icht-pose. Usain Bolt komt zelden buiten zonder vrouw(en) aan zijn zijde.
FOTO PHOTO NEWS Usain Bolt met 8 Golden Spikes. Usain Bolt in zijn beroemde bliksemsch­icht-pose. Usain Bolt komt zelden buiten zonder vrouw(en) aan zijn zijde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium