Het Belang van Limburg

“Droom gaat in vervulling”

Peter Sterkens zit na 18 jaar weer in het zadel EK bijna in het water gevallen

- Jean HENDRIX

Van vandaag tot en met zondag vindt op de Galgenberg in Tongeren het Europees Kampioensc­hap Eventing plaats voor Landelijke Ruiters. LRV Riksingen, bijgestaan door de Eventingcl­ub en de Basketbalc­lub van Tongeren, is gastheer voor wat hét evenement van 2017 zal worden. Er maken twee Limburgers deel uit van het nationale team dat op goud mikt: Raf Steegmans en Peter Sterkens. Vooral voor Sterkens is het héél speciaal vermits hij een allergie overwon en na 18 (!) jaar weer kon paardrijde­n. “Dit is een droom die werkelijkh­eid wordt”, zegt Chrétien Hansen, voorzitter van LRV Riksingen. “Ik heb, als supporter, de laatste twintig jaar geen enkel EK gemist. Bovendien ben ik zelf ooit in de running geweest als kandidaat-ruiter voor een EK-selectie. Het heeft dan ook een hele speciale plaats in mijn hart.”

In 2003 werd België Europees kampioen. Sedertdien stonden de Belgen altijd op het podium. Viermaal werden ze tweede, driemaal derde. In 2015 pakte Bart Hermans individuee­l de derde plaats. De ruiter van LRV Kasterlee maakt ook nu deel uit van het nationale team.

Gouden tip

Er zitten ook twee Limburgers in de equipe: Genkenaar Raf Steegmans en Zonhovenaa­r Peter Sterkens. Als kotstudent stak bij Sterkens destijds een zware allergie de kop op. Al zijn dromen op het vlak van paardrijde­n vielen in duigen. Zestien jaar later startte Peters oudste zoon met ponyrijden. “Op een ponytornoo­i kreeg ik van iemand een tip hoe ik die allergie kon overwinnen”, zegt Sterkens. “Die medicijnen sloegen wonderwel aan zodat er snel weer een paard op stal stond: Enzo G, een vierjarige Warrant.”

Klein hartje

Tijdens zijn allergie sportte Peter als een bezetene. “Ik heb veel gefietst en triatlon beoefend”, vertelt Sterkens. “Ik heb ook heel wat dokterskab­inetten afgeschuim­d. Maar gelukkig kreeg ik die gouden tip. De liefde voor de paarden is altijd gebleven. Paardrijde­n verleer je ook niet. Toch ben ik met een klein hartje begonnen. Vervolgens heb ik Enzo G gekocht, een prachtig paard. Het was zalig om dit traject met hem te doen. Het doet deugd dat mijn harde werk nu, vier jaar later, beloond wordt. Mijn droom is in vervulling gegaan.” Geen Sarah Vandenzave­l (foto) in de ploeg. De Tongerse amazone werd door de LRV-verantwoor­delijken niet weerhouden, hetgeen kwaad bloed zette in de familie. Erger nog, dit EK kwam (even) in gevaar. Mathieu Beerts, de partner van Sarah en eigenaar van het paard, is immers ook deels eigenaar van de Galgenberg. In een open brief liet Mathieu weten dat hij allesbehal­ve akkoord ging met de gang van zaken. Uiteindeli­jk heeft men hem toch kunnen overhalen om de wedstrijd te laten plaatsvind­en.

X

 ?? FOTO JH ?? Peter Sterkens met zijn Enzo G, geflankeer­d door Raf Steegmans (links).
FOTO JH Peter Sterkens met zijn Enzo G, geflankeer­d door Raf Steegmans (links).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium